Политика

Пренареждане: Партийни лидери и знакови политици останаха без депутатски места

Пренареждане: Партийни лидери и знакови политици останаха без депутатски места

 

99ae19b00ba64d3e99bb9dd0bf4f3d7f

 

 

Пренареждането на парламента удари особено тежко „Демократична България”

 

 

 

В 47-ото Народно събрание влизат нови формации и нови политици. Това, съвсем естествено, ще остави извън парламента мнозина бивши депутати, които се надяваха отново да заемат старите си места. Изборните резултати не са обработени напълно, но разпределението на мандатите към момента показва кой няма да види пленарната зала отвътре.

 

 

 

Прага на парламента няма да прекрачи неговият бивш председател Димитър Главчев от ГЕРБ. Главчев заемаше петото място в партийната листа в 23-и МИР. Там обаче ГЕРБ печели 4 мандата. Няма да стане депутат Георг Георгиев – водачът на младежката организация на ГЕРБ и бивш зам.-министър на външните работи в кабинета „Борисов 3”. Той беше втори в пернишката листа, но от там изглежда влиза само първият – ексминистърът на финансите и на здравеопазването Кирил Ананиев, пише СЕГА.

 

 

 

 

Особено тежко е ударена „Демократична България”. Тежкият ѝ провал ще остави извън Народното събрание редица нейни известни лица. Такъв е случаят с Борислав Сандов – съпредседателят на партията „Зелено движение”, която е една от трите формации в дясната коалиция. Той водеше листата в Смолян, където ДБ няма успех. В изборната надпревара се провали ексдипломатът Стефан Тафров, водач в Русе, където коалицията също няма да вземе мандат.

 

 

 

Такова е положението и в Плевен, където десните бяха водени от бившия кмет на града Найден Зеленогорски. Както и в Пловдив-област – там мандати взимат останалите 6 формации в новия парламент, но не и дясната коалиция. Това оставя без депутатско място водача на местната листа на ДБ Велизар Шаламанов – бившият зам.-министър на отбраната в кабинета „Костов” и министър в служебното правителство на Георги Близнашки.

Не успяват да влязат младите надежди на десницата – юристката Надежда Йорданова и лекарката Таня Андреева. Йорданова беше четвърта в 23-и МИР в София, но десните изглежда печелят три мандата. Андреева се състезаваше в 24-и МИР, но на пето място в листата, а по всяка вероятност ДБ ще вземе там две места.

 

 

 

 

Издателят Манол Пейков, който стана двукратно депутат тази година с листата на ДБ в Пловдив град, този път остава извън НС. Съобщи го самият той във Фейсбук: „Вече е сигурно: няма да съм част от 47-ия български парламент. Няма да мога да спирам на парламентарния паркинг бялото си електрическо возило и да го навирам в очите на онези с черните служебни чудовища с въглероден отпечатък колкото на малък завод за горене на боклук. Но ще мога да спирам навсякъде другаде.”

 

 

 

Мика Зайкова, която, в качеството си на доайен, откри 45-ото и на 46-ото НС, няма да поеме ролята този път. Тя водеше листата на ИТН в Смолян, където партията ѝ няма да спечели мандат. Не се класира и Пламен Данаилов, който Слави Трифонов беше номинирал за финансов министър в злополучния си проектокабинет. Данаилов беше втори в 23-и избирателен район (МИР) в София, но вероятно ще влезе само първият в листата – Николай Радулов. Няма успех и Иван Хиновски, шеф на енергийната комисия в миналия парламент. Той беше трети в листата за 23-и МИР.

 

 

 

Заради катастрофално слабите резултати на БСП от новата ѝ парламентарна група вероятно ще отсъстват трима депутати, които са приближени до соцлидера в оставка Корнелия Нинова. Това са Тодор Байчев, Стоян Мирчев и Димитър Данчев. На кантар е случаят с лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов. Той е втори в листата на левицата в морската ни столица и ще влезе, ако Нинова се откаже от първото място.

 

 

 

От парламента изпада и цяла една формация – коалицията ИБГНИ. Тя направи депутати в миналото бившата социалистка Мая Манолова и куп партийни лидери като Татяна Дончева („Движение 21”), Димитър Делчев (ДБГ), Мария Капон (ЕНП), както и членовете на „Отровно трио” – Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Парламента няма да достигне и Минчо Куминев, водач на „Движение на непартийните кандидати”. В 46-ото НС той беше депутат от „БСП за България”, но за последните избори премина към ИБГНИ.

 

Сега

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024