Политика

Рашков обвини Турция в намеса на вътрешните работи на страната по време на изборите ни

Рашков обвини Турция в намеса на вътрешните работи на страната по време на изборите ни

big_5

 

 

 

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини Турция в намеса във вътрешните работи на страната ни по време на изборите „2 в 1“ миналата неделя.

 

 

 

На брифинг във ведомството той обяви, че цялостното поведение на турската държава преди и по време на изборите може да се тълкува като сериозна намеса в изборния процес. Бойко Рашков цитира заглавия в турската преса в доказателство за думите си.

 

 

 

„Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи“, бяха точните думи на вътрешния министър. Той каза още, че в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент от ДПС Мустафа Карадайъ. За пример беше даден и рекламен клип на турската телевизия ТРТ, в който се казва, че „Желаят турчин да е президент на България“.

 

 

 

Рашков припомни, че в Измир в една секция са гласували 1500 души. Според него това обективно е невъзможно.

 

Разпространявани са слухове в Кърджалийско, че се готви нов Възродителен процес и ако местните турци, не гласуват за ДПС, имената им ще бъдат сменени, каза още Рашков.

 

Рашков заяви, че отново най-много разследвания за корпоративен вот са свързани с ГЕРБ, която той нарече „асфалтовата партия“ и ДПС.

 

По време на изявлението му бе пуснат медиен репортаж от купуване на гласове за ГЕРБ. „Има много сериозни резултати от действията на МВР. Във връзка с машините за гласуване имаше спекулации, внушения, дни наред. Цели екипи от една партия пред тв екрани говорят откровено лъжи в ефира. Първият тур мина безпроблемно“, продължи министър Рашков.

 

 

 

Откриха отрязъци от контролни разписки в дома на кандидат за депутат, заяви още на брифинга вътрешният министър Бойко Рашков.

 

„Тук в Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление – не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже,че е гласувал за ДПС”, каза той. И добави: „Така се проверява как е протекла търговията. Дали този, който е заплатен, е гласувал наистина така”.

 

„Изправени сме пред множество престъпления против политическите права на гражданите”, каза Рашков. „За предходните извънредни парламентарни избори установихме 91 случаи, в които образувахме досъдебни производства като престъпление против изборните права на гражданите. Нито през юли, нито сега твърдим, че сме успели да противодействаме на всички престъпления. Сега за първия тур на изборите се оказа, че постигнахме „рекорд”, защото установените случаи, по които ние и прокуратурата сме приели, че има данни за започване на досъдебно производство против правата на гражданите, делата вече са 122. Това е сериозен ръст”, посочи още той.

 

„Нямаме право да бъдем оптимисти, че след като сме предприели действия ние сме елиминирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари местата в парламента. Не сме решили този въпрос, той остава и аз в бъдеще”, каза Рашков. И допълни: „Ще продължим да водим битка срещу този вид престъпност у нас. Тя не се различава по същност от която и да е друга у нас. Дълбоко убедени сме, че трябва да водим тази битка”

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024