ОБЩЕСТВО

Родители и учители излязоха на протест с близалки

Родители и учители излязоха на протест с близалки

 

a19ffc192b9c4ad9815de1b7815cbc47

 

 

Родители и учители се събраха на протест в София, за да изразят несъгласието си с редовното тестване на учениците за СОVID-19

 

 

 

Според тях това не бива да бъде поставяно като условие децата да се върнат в класните стаи.

 

 

 

Протестиращите се събраха пред НДК и продължиха по бул. „Витоша“ към здравното министерство въоръжени с близалки, които хвърляха пред ведомството. Причината – първоначално бе обявено, че учениците ще бъдат тествани именно с близалкиРодителите скандираха „оставка“ и „свобода“, след което се отправиха към президентството, предаде DarikNews.bg

 

 

 

 

Родителите смятат, че тестовете нямат медицинска обосновка, защото дават резултат чак след 5-6 дни. Протестиращите също така се обявиха против учителите да имат задължително зелен сертификат, за да ходят на работа.

Коментарът на министъра на образованието: „Който не иска детето му да бъде тествано, то ще остане да се обучава в домашна среда“. МЗ е поръчало от „по-висококачествените тестове„, увери Николай Денков.

 

 

 

Към протеста се присъединиха и политически сили.

 

 

 

Пред БТА една от протестиращите майки коментира, че не вярва на експертите по темата за COVID-19. „Наслушахме се на много противоречиви неща и от експерти, и от политици. Следвам си моята позиция, за моите деца„, каза още тя и добави, че също е против въведените противоепидемични мерки.

 

 

 

На въпрос дали ще се имунизира, ако бъде въведена задължителна ваксинация, и ще пречи ли на професията й, тя отговори, че работи като дентален асистент и сигурно ще ѝ попречи, но се надява да не се стига до там.

 

 

 

Снимка: БТА

 

Учителка, също участник в протеста, заяви, че въведените здравни мерки нарушавали правата на гражданите, а тестването на учениците – правата на родителите и децата. „Децата принадлежат на родителите, не на държавата„, заяви тя.

 

 

 

На въпрос, ако бъде въведена задължителна ваксинация или тестване за учителите как ще реагира, тя каза, че ще откаже и ще напусне професията. По думите ѝ лекари са посъветвали нея и нейни колеги да не си правят ваксини и тестове.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024