Политика

Тошко Йорданов обяви, че ИТН вече ще са по-смирени и посече Кирил Петков по БТВ

Тошко Йорданов обяви, че ИТН вече ще са по-смирени и посече Кирил Петков по БТВ

 

big_imiddle_464b627

 

 

Кирил Петков не трябва да е министър.

Това обяви Тошко Йорданов по БТВ, което вероятно значи, че партията на Слави Трифонов при евентуален следващ парламент няма да подкрепи участието му в управлението.

 

 

Тошко Йорданов разкри в ефира на БТВ, че в неговата партия „Има такъв народ“ са си извадили поуките. „Искрено се надявам да има правителство. Дано всички са си взели поука. Ние нашата поука сме си я извадили. Каква е тя ли? Първо, както казва г-н Трифонов, мотивацията и посоката, която ще следваме, ще е смирение. Ще сме по-смирени в разговорите с другите. Другата поука е, че нещата трябва да бъдат максимално публични, а не както предния път, защото доверие не може да има човек към хората, които трябва да са му политически партньори.

 

 

 

В миналия парламент на срещи с ДБ и ИБГНИ нямахме разногласия, а след това се появи „дългата ръка на ДПС“ и т.н. Те нямаха претенции за имената, които ще извадим. ДБ казаха, че единственото им искане беше в кабинета, който ще предложим, да няма хора свързани с Държавна сигурност. После почнаха – този, онзи не ми харесва и т.н. За да се стигне до репликата на Христо Иванов: „Аз трябва да одобря всеки един от кабинета и от бъдещи назначения по комисии“. Каза го в парламентарната стая в деня, когато отидохме да взимаме мандата от президента Румен Радев“, каза Йорданов в „Лице в лице“.

 

 

 

„Ясно сме заявили, че с ГЕРБ и ДПС контакти и коалиции – не. Остават останалите. Тях възприемаме като потенциални партньори, защото ние мислим, че имаме еднакви цели. Най-логично е това правителство да е коалиционно. Ако то е коалиционно, тогава съответно всяка една част от коалицията ще има съответната тежест с брой депутати и министри, които ще бъдат предлагани.

 

 

 

Ние смятаме, че то трябва да бъде експертно правителство, тоест дори и да са от някоя партия те трябва да са експерти, а не политически личности. Например Ива Митева е прекраесн юрист експерт и името и като министър на правосъдието би звучало логично. Но Ива Митева като министър на културата няма да звучи логично. Длъжни сме да се разберем с партиите за управление, защото страната вече е в криза, за разлика от преди 3 месеца“, коментира още той.

 

 

 

За Кирил Петков си мисля, че е добре да проявят разум и да преценят, че може би не е добре да участва като министър, защото там имаме директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание. Независимо какви са му мотивите, това е факт. Има едни морални императиви, които не е добре да се нарушават, но това не означава,че ние като партиен субект не трябва да излъчим с тях правителство. Хубаво е да се спазва някакъв етичен принцип, които не е добре да се прескачат“, смята Йорданов.

 

 

 

„Подкрепата ни за Румен Радев е категорична. Ние не си чупим думата. Кога Слави Трифонов и ИТН са казали нещо и са си променили позицията? Като сравним Радев с останалите кандидат-президенти и върнем миналото му, който в период на криза за обществото каквото бяха протестите, имаше доблестта и смелостта да застане на страната на гражданите. Независимо, че имаме критики към част от служебния му кабинет, но това си е отговорност на кабинета. Радев постъпи мъжки в моменти, когато трябваше“, заяви Йорданов.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024