ОБЩЕСТВО

2 в 1: България избира парламент и президент! Засилени мерки за сигурност

2 в 1: България избира парламент и президент! Засилени мерки за сигурност

 

bbaea37416075907571d85a6194ccfc0

 

 

 

Днес българите могат да упражнят правото си на глас. Гласуваме за президент, вицепрезидент, както и за парламент. Това е третият вот за народни представители, който се провежда тази година.

 

 

 

Изборният ден започна в 7 часа и ще завърши в 20 часа. По предварителни данни на ЦИК право да гласуват имат 6 708 189 души. 23-ма са кандидатите за държавен глава. Партиите и коалициите, които издигат кандидати за депутати, са 27, а номинираните за народни представители – общо 5067.

 

 

 

Гласуването в секциите с 300 и повече избиратели в страната и чужбина отново ще е само и единствено с машини.

 

 

Машинно гласуване ще има в 9 399 секции, а по две устройства се очаква да има в 2 121 секции. И за двата вота ще се гласува с една машина и с една карта. Гласуващите за народни представители ще могат да отбележат и преференция в съответната листа.

 

 

 

След приключване на изборния ден изборните книжа и материали ще се приемат в „Арена Армеец“ в София – за 23-та и 25-а Районна избирателна комисии. Материалите за 24-та Районна избирателна комисия ще се приемат в „Атикс Арена“. В зала 5 на Интер Експо центъра ще се приемат протоколите и изборните книжа от гласуването в Софийска област

 

 

 

Избори ще има в 751 секции в 68 държави в чужбина. Първи отвориха секциите в Нова Зеландия. Вотът зад граница ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г., когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

 

 

 

На машина ще се гласува в 21 държави. Най-много машини са изпратени в Турция – в 46 секции ще има 96 машини; във Великобритания – в 46 секции – 92 машини, в Германия – в 42 секции ще има 84 машини. Сънародниците ни в Русия ще могат да гласуват в 4 избирателни секции – две в Москва, една в Санкт Петербург и една в Екатеринбург. За първи път сега се открива секция в Бахрейн. Българските граждани ще могат да гласуват и на два острова във Великобритания – Ман и Джърси.

 

 

Засилени мерки за сигурност предприема МВР в изборния ден. Няколко хиляди полицаи участват в охраната на секциите и ще следят за реда в цялата страна. 

 

 

 

Общо  309 лъча с камиони охраняваше жандармерията при превоза на машините в петък. До момента образуваните досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите са над сто.

 

 

 

От МВР напомнят, че през днешния ден хората, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване. Това може да стане в звената за документи за самоличност от 8.30 до 19 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 

 

 

Паралелно звено ще работи в прокуратурата

Дежурно звено във Върховната касационна прокуратура ще обобщава информацията за престъпления и нарушения на изборния процес. Граждани и неправителствени организации ще могат да подават сигнали на електронните адреси на прокуратурите в страната.

 

Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024