ОБЩЕСТВО

87% от учителите не са готови да правят тестове на учениците

87% от учителите не са готови да правят тестове на учениците

6d4636a450884a36804ec7879d0a0d1d

 

 

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява родителите да тестват учениците вкъщи, а не пробите за COVID-19 да се взимат от учителите.

 

 

От идната седмица предстои децата от 1. до 4. клас да се върнат в час при тестване два пъти седмично. То ще се извършва в училищна среда, според намерението на властите.

 

 

Заради многото въпроси в обществото относно организацията на тестването, образователният министър Николай Денков отговаряше на въпроси на директора Диян Стаматов в предаването „Тази неделя“ на бТВ.

 

„В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация“, каза министър Денков. На въпрос на Диян Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.

 

 

„С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата“, коментира Денков.

 

 

„Има голямо нежелание сред учителите да участват в този процес. Основата на учителя е образователна и възпитателна, а не да тества. Как ще се справим с колегите, които не искат да участват в тестването“, попита Стаматов. По думите на Денков и това ще бъде разписано в заповедта.

 

 

В национална декларация на синдикат „Образование“ се посочва, че тестването трябва да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогическите специалисти в образователните институции.

 

 

 

 

Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката. Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г.“, се уточнява в позицията, предава bTV.

От учителския синдикат отправят призив към здравния министър да промени своята заповед, като даде възможност на родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

 

 

 

Според тяхно проучване 87,3% от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап. Посочват, че учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации.

 

 

Допълва се, че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение.

 

 

Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образованието за тестовете, тип „близалка“. Условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно, а голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 ч. сутринта би нарушила грубо здравословния им режим и трябва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици, пише в позицията.

 

 

Уточнява се, че смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка.

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024