Политика

Демерджиев: Цацаров може да бъде отстранен като шеф на КПКОНПИ до месец

Демерджиев: Цацаров може да бъде отстранен като шеф на КПКОНПИ до месец

 

d609bd8f3c0e8e9dcfb7b9ddda3ad0e5

 

 

Има начин председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев да бъдат отстранени бързо от постовете си. Това каза в предаването „На фокус“ служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

 

 

В единия случай правомощията са изцяло на Народното събрание, което може да пристъпи към освобождаването на председателя на КПОНПИ. Този въпрос може да бъде решен лесно, но е въпрос на устройствения правилник на парламента. Може да се случи до месец, със сигурност.

 

 

При Иван Гешев нещата са малко по-сложни, тъй като се изисква смяна на Висшия съдебен съвет. Такива препоръки имаме много, по линия на Европейската комисия. От там казват, че е нетърпимо да продължаваме да не разрешаваме този въпрос. По линия на Плана за възстановяване и устойчивост Европейската комисия показа, че държи България безусловно да изпълни условието да създаде уредба, която да осъществява контрол върху главния прокурор, заяви Демерджиев.

 

 

В отговор на въпрос той каза, че ще ще остане министър на правосъдието в евентуалното редовно правителство, ако политическите партии преценят, че той е човекът, който им трябва за осъществяването на реформите в съдебната система. Дали ще съм или някой друг, трябва да е човек, който ще следи за спазването на закона и трябва да може да застане срещу всички, ако е нарушен законът, посочи правосъдният министър.

 

 

Според мен реформите в съдебната система трябва да протекат в две фази, като в крайния етап трябва да има конституционна промяна, коментира още той.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

7548a036a95a42dd87176d69b95e1d18

Ицо Хазарта: Депутат от ДПС ходи в тоалетната с Пеевски всеки път

декември 5, 2021
big_big_Atanas_Mangyrov_1_

БЛС ще разследва доцент Мангъров, говорел неверни твърдения за вируса и ваксините

декември 5, 2021
big_1879

Ицо Хазарта: Предложиха ми да вляза в изпълнителната власт, но отказах

декември 5, 2021
big_1bfa

Кирил Петков: Даваме право на всеки министър сам да избира заместниците си

декември 5, 2021
big_6313

Сачева: Ако управлявахме ние, щяхме да предложим минималната заплата да е 720 лв.

декември 4, 2021
big_6310

Депутат от ГЕРБ се закани на Петков: Този, който се опита да смени г-жа Фандъкова, ще загази

декември 4, 2021