Политика

Лавров: Превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа

Лавров: Превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа

f381f90f3b104aebac687a12f72d91ba

 

 

 

Натрупаха се много „дразнители“. Американците водят открито неприятелска политика: налагат санкции, отправят неоснователни обвинения срещу нас и предприемат други враждебни стъпки. Всичко това създава отровна атмосфера и пречи на установяването на спокойна и професионална комуникация.“

 

 

Това казва руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненско-херцеговинския вестник „Oslobodenje“, цитирано от БГНЕС. Той определя ситуацията в руско-американските отношения като нездравословна.

 

Както вече заяви руският президент Владимир Путин, Русия и САЩ – най-големите ядрени сили – носят специална отговорност за стратегическата сигурност на планетата. Пълноценният диалог между Москва и Вашингтон обективно би послужил за гарантиране на глобалната стабилност и разрешаването на регионалните конфликти„, казва Лавров.

 

 

 

И предупреждава, че привличането на Киев в НАТО крие рискове, които могат да доведат до мащабен конфликт в Европа. „Курсът на приличане на Киев в НАТО с перспективата за поява на ракетни системи в близост до нашите граници създава неприемливи заплахи за сигурността на Русия, провокирайки сериозни военни рискове за всички участващи страни, включително и широкомащабен конфликт в Европа„, каза той.

 

 

 

Лавров казва още, че превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа. Затова Русия се надява, че администрацията на президента Джо Байдън има достатъчно политическа воля и разум, за да не превърне Балканите в още един фронт на антируска конфронтация.

 

 

 

На въпрос какъв е основният интерес на Русия на Балканите, Лавров отговоря, че това са мирът, сигурността и стабилността в региона и Москва няма скрит замисъл. Според него митът за „зловредното влияние“ на Москва е изфабрикуван. Поставянето на балканските държави пред изкуствен избор „или ЕС, или Русия“ е контрапродуктивно и несправедливо. То провокира формирането на нови разделителни линии в региона и възпрепятства сътрудничеството“, отбеляза Лавров

Политика

More in Политика

ivo-mirchev

Мирчев: Един от най-високопоставените хора в България е руски шпионин

юли 3, 2022
1649940666

Тайната падна: Ето какви милиони дава „Америка за България“ на НПО-а и журналисти / СПИСЪК

юли 3, 2022
захароваbig_big_010184c_1_

Захарова: България сведе до нула възможността за функциониране на руското посолство в София

юли 3, 2022
руснаци9509915

Два самолета прибраха изгонените руснаци (СНИМКИ)

юли 3, 2022
разрив17ba5f1f838e49b4a7e91ba37f212c7b

Какво доведе до разрива в отношенията между Кирил Петков и Румен Радев?

юли 3, 2022
buqr_osmani_fb

Османи се похвали: Македонският език става официален в ЕС

юли 3, 2022