Политика

Лавров: Превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа

Лавров: Превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа

f381f90f3b104aebac687a12f72d91ba

 

 

 

Натрупаха се много „дразнители“. Американците водят открито неприятелска политика: налагат санкции, отправят неоснователни обвинения срещу нас и предприемат други враждебни стъпки. Всичко това създава отровна атмосфера и пречи на установяването на спокойна и професионална комуникация.“

 

 

Това казва руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненско-херцеговинския вестник „Oslobodenje“, цитирано от БГНЕС. Той определя ситуацията в руско-американските отношения като нездравословна.

 

Както вече заяви руският президент Владимир Путин, Русия и САЩ – най-големите ядрени сили – носят специална отговорност за стратегическата сигурност на планетата. Пълноценният диалог между Москва и Вашингтон обективно би послужил за гарантиране на глобалната стабилност и разрешаването на регионалните конфликти„, казва Лавров.

 

 

 

И предупреждава, че привличането на Киев в НАТО крие рискове, които могат да доведат до мащабен конфликт в Европа. „Курсът на приличане на Киев в НАТО с перспективата за поява на ракетни системи в близост до нашите граници създава неприемливи заплахи за сигурността на Русия, провокирайки сериозни военни рискове за всички участващи страни, включително и широкомащабен конфликт в Европа„, каза той.

 

 

 

Лавров казва още, че превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа. Затова Русия се надява, че администрацията на президента Джо Байдън има достатъчно политическа воля и разум, за да не превърне Балканите в още един фронт на антируска конфронтация.

 

 

 

На въпрос какъв е основният интерес на Русия на Балканите, Лавров отговоря, че това са мирът, сигурността и стабилността в региона и Москва няма скрит замисъл. Според него митът за „зловредното влияние“ на Москва е изфабрикуван. Поставянето на балканските държави пред изкуствен избор „или ЕС, или Русия“ е контрапродуктивно и несправедливо. То провокира формирането на нови разделителни линии в региона и възпрепятства сътрудничеството“, отбеляза Лавров

Политика

More in Политика

96e537f0efb845ff9dc033a08494dc15

Борисов: Нека Рашков ме арестува, тогава ще ме канонизират!

декември 24, 2021
big_big_1c65

Борисов: Срамувам се какво сме правили, но Рашков ги върши същите

декември 23, 2021
big_7885

Как решиха точно със 75 лева да стимулират? След време ще дават шише ракия и кило кайма

декември 23, 2021
phpfjne34_559x345

75 лева добавка за всеки ваксиниран пенсионер над 65 години

декември 23, 2021
big_big_574c1

Рашков: Знам къде са отишли милионите от магистрала „Хемус“

декември 23, 2021
php58acbo_559x345

Нинова спира със заповед исканото от телекомите увеличение на цените

декември 23, 2021