СВЯТ

СЗО: Досега Омикрон е открит в 38 държави по света

СЗО: Досега Омикрон е открит в 38 държави по света

 

big_20d6

 

 

От понеделник Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани.

Новият вариант на коронавируса – Омикрон е открит в 38 държави по света. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него, съобщи Световната здравна организация.

 

 

„Ние виждаме нарастващ темп на растеж, виждаме все по-голям брой открити случаи на Омикрон“, заяви в петък техническият ръководител на СЗО за Covid-19 Мария ван Керхове, но отбеляза, че вариантът Делта все още е доминиращ на глобално ниво.

 

 

Ван Керхове подчерта, че все още е „твърде рано“ да се каже дали вариантът Омикрон причинява само лека инфекция, въпреки първоначалните доклади, че е така, допълва БНР.

 

 

„Всеки, който е заразен с вируса SARS-CoV-2, независимо от кой вариант, винаги ще започне с леко заболяване и може да спре с леко заболяване, като някои хора са асимптоматични, разбира се. Но може да отнеме известно време преди да има усложнение“, посочи тя.

 

 

Страните обаче въвеждат нови мерки в опит да спрат разпространението на новия вариант.

 

 

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният център по заразни и паразитни болести обаче работи усилено в тази посока. Това обясни в студиото на „Събуди се” по NOVA директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

 

 

„Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица”, допълни Христова. Тя посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

 

 

„Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена. Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова. Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България. „За Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко”, допълни директорът на НЦЗПБ.

СВЯТ

More in СВЯТ

sasht-zaplashiha-rusia-1

САЩ заплашиха Русия

декември 4, 2021
путинbig_302

Путин: Искам писмени гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток

декември 2, 2021
phprnysqf_559x345

В Германия заключват неваксинираните, евентуална задължителна ваксинация от февруари

декември 2, 2021
epa09155133 Pfizer CEO Albert Bourla speaks during a press conference with European Commission President after a visit to oversee the production of the Pfizer-BioNtech Covid-19 vaccine at the factory of US pharmaceutical company Pfizer in Puurs, Belgium, 23 April 2021.  EPA/JOHN THYS / POOL

МРАКОБЕСИЕ! Шефът на „Пфайзер“ изрече това, за което обвиняват всички мислещи хора – ето какво ни чака!

декември 2, 2021
big_surgery-g49f3915aa_640

Недопустима грешка: Лекар се обърка и ампутира здравия крак на пациент

декември 2, 2021
1638369113-kat

Страна от ЕС спря напълно тази ваксина след смъртта на 20-г Катя от съсирек и кръвоизлив в мозъка… ВИДЕО

декември 1, 2021