СВЯТ

Шефът на Бионтек: Хората с трета доза могат да се заразят с Омикрон, нужна е четвърта

Шефът на Бионтек: Хората с трета доза могат да се заразят с Омикрон, нужна е четвърта

 

big_big_6_5_

 

 

Хората с трета доза ваксина могат да се заразят с Омикрон, сочат международни проучвания.

 

 

„Едно скорошно проучване в Германия съобщава за много бързо намаляване на ефикасността дори след третата доза ваксина, което показва, че защитата срещу Омикрон е спаднала до 25 процента след три месеца от бустер дозата“.

 

 

Това заяви главният изпълнителен директор на Бионтек, проф.  д-р  Угур Шахин, пред вестник Le Monde относно новия вариант на Covid-19, Омикрон.

 

 

Учени в цял свят работят усилено за изясняване на степента на заразност и симптомите при случаите на Омикрон, който досега е открит в поне 89 държави.

 

 

 

Проф. Шахин заявяви, че е уверен в ефективността на ваксината на Пфайзер-Бионтек. „Данните от реалния живот от Англия и Южна Африка ни предоставят успокояваща информация“, заяви той, предаде eurocom.bg.

 

 

Предварителните данни от Обединеното кралство показват ефикасност от около 70 процента след третата доза и около 20 процента до 40 процента след втората доза.  Ново моделиране от Imperial College London предполага, че след втората доза ваксина, защитата срещу Омикрон е паднала под 20 процента.

 

 

Шахин допълни: „Южноафриканците имат подобни наблюдения. Данните показват, че след две дози има 70 процента защита срещу Омикрон, като са избегнати тежките форми на Covid-19.

 

 

„С течение на времето ще има загуба на ефикасност срещу Омикрон, каза Шахин. Това е доста вероятно. Хората с трета доза ваксина могат да се заразят с Омикрон.“

 

 

Очевидно е, че сме далеч от 95 процента ефективност, която постигнахме срещу оригиналната версия на Covid-19 вируса.  Но след третата инжекция изглежда, че нашата ваксина осигурява 70 или 75 процента защита срещу всички варианти.

 

 

Това е добър резултат за една ваксина като цяло.  Също така мисля, че всички ваксинирани са защитени от сериозно заболяване и хоспитализация. Но вероятно ще се наложи 3 месеца след бустерната доза, и четвърта доза, докато ние преработим ваксината, за да е по-ефикасна срещу този вариант.“, подчерта изпълнителия директор на Бионтек

СВЯТ

More in СВЯТ

big_1f9d

Ракетни удари по Киев по време на визитата на Кирил Петков, има жертви

април 28, 2022
медведев-730x411

Медведев върна Германия към Втората световна война и я предупреди с „печален край“

април 28, 2022
екbig_1

ЕК плаши със съдебна процедура страните, които не прилагат санкциите срещу Русия

април 28, 2022
b33c2f93469b6d0dcc327eba803a3c5a

Путин заплаши с „мълниеносен отговор“ всяка намеса

април 27, 2022
РУСИЯphpwe62be_800x

Русия обяви при какви условия ще възобнови доставките на газ за България и Полша

април 27, 2022
патрушевbig_payimage-528122_1_dfd

Съветник на Путин обяви, че Украйна ще бъде разделена на няколко части

април 27, 2022