СВЯТ

Шефът на Бионтек: Хората с трета доза могат да се заразят с Омикрон, нужна е четвърта

Шефът на Бионтек: Хората с трета доза могат да се заразят с Омикрон, нужна е четвърта

 

big_big_6_5_

 

 

Хората с трета доза ваксина могат да се заразят с Омикрон, сочат международни проучвания.

 

 

„Едно скорошно проучване в Германия съобщава за много бързо намаляване на ефикасността дори след третата доза ваксина, което показва, че защитата срещу Омикрон е спаднала до 25 процента след три месеца от бустер дозата“.

 

 

Това заяви главният изпълнителен директор на Бионтек, проф.  д-р  Угур Шахин, пред вестник Le Monde относно новия вариант на Covid-19, Омикрон.

 

 

Учени в цял свят работят усилено за изясняване на степента на заразност и симптомите при случаите на Омикрон, който досега е открит в поне 89 държави.

 

 

 

Проф. Шахин заявяви, че е уверен в ефективността на ваксината на Пфайзер-Бионтек. „Данните от реалния живот от Англия и Южна Африка ни предоставят успокояваща информация“, заяви той, предаде eurocom.bg.

 

 

Предварителните данни от Обединеното кралство показват ефикасност от около 70 процента след третата доза и около 20 процента до 40 процента след втората доза.  Ново моделиране от Imperial College London предполага, че след втората доза ваксина, защитата срещу Омикрон е паднала под 20 процента.

 

 

Шахин допълни: „Южноафриканците имат подобни наблюдения. Данните показват, че след две дози има 70 процента защита срещу Омикрон, като са избегнати тежките форми на Covid-19.

 

 

„С течение на времето ще има загуба на ефикасност срещу Омикрон, каза Шахин. Това е доста вероятно. Хората с трета доза ваксина могат да се заразят с Омикрон.“

 

 

Очевидно е, че сме далеч от 95 процента ефективност, която постигнахме срещу оригиналната версия на Covid-19 вируса.  Но след третата инжекция изглежда, че нашата ваксина осигурява 70 или 75 процента защита срещу всички варианти.

 

 

Това е добър резултат за една ваксина като цяло.  Също така мисля, че всички ваксинирани са защитени от сериозно заболяване и хоспитализация. Но вероятно ще се наложи 3 месеца след бустерната доза, и четвърта доза, докато ние преработим ваксината, за да е по-ефикасна срещу този вариант.“, подчерта изпълнителия директор на Бионтек

СВЯТ

More in СВЯТ

szo-sledvashtata-pandemiia-mozhe-da-070

СЗО: Следващата пандемия може да бъде „още по-смъртоносна“

май 26, 2023
big_7777

Брюксел с първа реакция за скандалния запис, разпространен от Радостин Василев

май 26, 2023
пейтриът

Military Watch: Patriot e загубил всичките си 32 ракети, докато се опитвал да свали „Кинжали“

май 25, 2023
zelenski-obiavi-nachaloto-050

Киев обяви началото на контранастъплението на Украйна

май 25, 2023
ukrainkite-iskat-zhenski-vagoni-kakvo-505

Украинките искат женски вагони: какво се случва и защо мъжете са обидени?

май 24, 2023
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Не е имало никаква Украйна в историята на човечеството преди появата на Украинската ССР

май 24, 2023