Политика

Василев: Всеки коалиционен партньор може да има вицепремиер, очаквам правителство до седмица

Василев: Всеки коалиционен партньор може да има вицепремиер, очаквам правителство до седмица

 

big_screensh45

 

 

„Все още се уточнява структурата на Министерския съвет. Идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер, но това е в процес на доуточняване“. Това каза съпредседателят на първата политическа сила „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър Асен Василев пред Нова тв. Василев е сочен за един от вицепремиерите, той обаче каза, че това не е сигурно. Той ще е предложението на ПП за финансов министър

 

 

 

От думите на Василев се разбра, че ще има промяна в броя и структурата на министерствата. Все още не е ясно дали ще има такова за държавните дружества. „Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства”, каза съпредседателят на ПП. За броя на министрите Василев каза, че „това все още се обсъжда в зависимост от структурата. Ще бъде горе-долу пропорционално на гласовете, които партиите имат в парламента”

 

 

 

Министерствата, на които „Продължаваме Промяната” държи и за които са предложили да са водещи са тези на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, за което смятат, че имат голям експертен потенциал.

 

 

 

„Има министерства, където нашият експертен потенциал е по-малък, а част от коалиционните партньори имат доста повече експерти в тази област”, обясни Василев. Той потвърди, че Бойко Рашков ще бъде номинацията за силов министър.

От Василев обаче не дойде категорично потвърждение, че Николай Събев и Стефан Янев влизат в състава на Министерския съвет.

„В момента структурираме правителство с четиригодишна програма с идеята то наистина да направи промените, които се необходими на страната и да избягаме от политическите кризи”, допълни той и поясни, че България има нужда от стабилност.

 

 

Василев обясни защо преговорите, в които се обсъждат имената, не са публични. „Не мисля, че е коректно да се казва този човек е добър, а онзи – не и публично да се обсъждат силните и слабите страни”, уточни съпредседателят на ПП.

 

 

Очакванията на „Продължаваме Промяната” са в рамките на следващата седмица да има правителство. „Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение”, допълни Василев.

 

 

 

„Поведението на ДПС за мен е необяснимо. Слагат човека – символ на корупцията в България, на първия ред в парламента.Истината е, че още не мога да повярвам, че ДПС направи това нещо – след „Магнитски, „Пандора“ и КТБ този човек да е на първи ред…“, каза Петков по адрес на Делян Пеевски.

 

 

В петък номинацията на ПП за председател на парламента Никола Минчев бе подкрепен и от ДПС, Петков обаче обясни, че не се притеснява от това. „Ние предлагаме качествен и некорумпиран човек. Да го подкрепя, който иска. Така ще бъде занапред. Ще предлагаме само такива хора“, посочи той.

 

 

Скандалът в ДКК- опит за дестабилизация

Петков коментира и скандала около ДКК: „Истината е, че е Ваня Караганева е един професионалист. Мина през вътрешно интервю. Доколкото аз я познавам – тя е един честен човек. Изборът – кога този скандал да избухне, беше точно по средата на коалиционните преговори. Всички сили, които виждат, че коалиционното споразумение може да се окаже реалност, нападат с дезинформация“.

По думите му за скандала има страшно много мисинформация. „Това са инсинуации. Това не беше успешен опит за дестабилизиране на коалиционното ни споразумение“, посочи той.

 

 

 

Силна информационна кампания за ваксините

Петков обясни, че смятат да направят силна информационна кампания за ваксините. Да участват най-добрите онколози, кардиолози, вирусолози, които да обяснят за какво става дума. Петков заяви, че ще направят семинари с личните лекари. Добави, че смята да се отговори на страховете на антиваксърите, „които не са лоши хора, но са уплашени и са имали достъп до лоша информация“

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024