ОБЩЕСТВО

ВИДЕО с пеещия бъдещ министър на културата подлуди мрежата

ВИДЕО с пеещия бъдещ министър на културата подлуди мрежата

 

1639250539-745-425-atanas-atanasov

 

 

В социалните мрежи може да бъде открито видео с изпълнение на песента „Облаче ле бяло“ от проекта „Отключи сцената“, който поне засега е единственото голямо постижение на новия министър на културата от новия кабинет, който ще управлява България – Атанас Атанасов. На сцената са Атанасов и няколко негови приятели, а публиката изпада в истинско умиление и възторг.

 

 

 

 

 

Засега за Атанас Атанасов се знае, че завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Тренира и тенис, като на 14 г. става републикански отборен шампион по двойки заедно с Григор Димитров.

Тренира и тенис, като на 14 г. става републикански отборен шампион по двойки заедно с Григор Димитров.

 
Има бакалавърска степен по “Театрално изкуство” от Whitman College (САЩ), където е приет с пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на випуска.

 

Освен артист пред камерата и на сцената е и продуцент на документално кино. Филмът му „Отключи сцената“ е показан на 5 международни фестивала и печели първо място в категорията „Избор на публиката“ в Джорджия, САЩ. Филмът разказва историята на проекта “Unlock the Stage”, който започва в Лос Анджелис и чрез онлайн кампания набира средства за възстановяването на читалището в родното село на баба му и дядо му – Татарево.

 

 

Вече 6 поредни години организира фестивала “ОТКЛЮЧЕНО”, за да поддържа сцената на читалището жива. Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон.

 

 

 

Моята главна цел тогава и лична кауза беше дядо ми и баба ми да са живи, за да могат да видят читалището живо отново, защото те целият им професионален живот е имал в това село и като учители в селото доста голяма част е била свързана с културния живот„, сподели кандидат-министърът за проекта му в българското село.

 

 

 

Аз вече учех актьорско майсторство в Щатите, когато за първи път видях залата и още от първия момент ми беше мечта да я видя жива някой ден. Всъщност вече бях завършил и живеех в Холивуд, когато започнах да събирам средства за неговото евентуално реставриране„, разказа още той.

 

 

 

За да отключи вратите на културното средище, Атанасов събира пари чрез благотворителна кампания в САЩ. Сградата на читалището е ремонтирана заедно с киносалона, в който през октомври 2015 г. за първи път от десетки години насам има прожекция. Следват концерти и културни прояви. На една такава през 2019 г. е и Кирил Петков.

 

 

 

„Един млад човек, който лично мен много ме впечатли, защото сам беше възстановил едно читалище в едно село, близо до Пловдив, и сам беше докарал световни звезди от неговите лични познати да направят едно от най-хубавите събития в това село“, така описа тогава Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ (ПП) бъдещия министър на културата.

 

 

 

Две години след това точно Кирил Петков кани 31-годишният Атанасов да стане част от „Продължаваме промяната“, а в папката с имената на министри, която върна на президента срещу този на културата бе записано името Атанас Атанасов.

 

 

 

„Смятам, че културата трябва да има много по-централно място в България. И не само да показваме на какво сме способни, но да започнем да отглеждаме една аудитория, която да цени стойностното изкуство, и да ги отглеждаме от малки“, заяви бъдещият културен министър Атанас Атанасов.

 

Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024