Политика

ГЕРБ: За 6 месеца активите на ББР са спаднали с половин милиард лева, а шефовете с двойни заплати

ГЕРБ: За 6 месеца активите на ББР са спаднали с половин милиард лева, а шефовете с двойни заплати

 

big_big_1e5f

 

 

След промяната в ББР има човек на Кирил Петков, който получава 45 000 лева възнаграждание. Това заявиха от ГЕРБ на пресконференция.

Интересно е сега след като промяната в ББР се случва, какви заплати взимат лицата там. С тези думи Георг Георгиев започна извънредния брифинг на ГЕРБ.

„Първият е Цанко Руменов Арабаджиев, който през септември е получил възнаграждение от 17 125 лв. за месец. В допълнение получава по 2 хиляди лева от Фона за капиталови инвестиции.

Месечните бонуси не свършват до тук. Той е представител към инициативата Три морета и искаме да попитаме получава ли 13 хиляди лева месечно и от там. Ако това е така, той получава около 45 хиляди лева месечно. Той е бивш депутат от ДБ и признава сам, че е поканен лично от Петков, който бе в нарушение на Конституцията“, посочи Любомир Талев, цитиран от Блиц.

Арабаджиев е уволнен от друга банка, а ВСС потвърждава, че оценката за управление е незадоволителна и не умее да управлява кредити. Изплатил е 17 377 лв. на бившия си работодател.

„Вторият е Владимир Рашков Георгиев, който през август и септември е получавал 15 605 лв. От 1000 лв през август и 2000 лв през септември. Живко Тодоров и Крум Георгиев взимат по 34 и 17 хиляди лева месечно. Живко Георгиев взима 6 хиляди за август и 5 хиляди за септември под формата на бонуси“, посочиха още.

От ГЕРБ съобщават, че заплатите на новите директори са малко по-ниски от предишните, защото ББР генерира загуби, а не печалби, каквото се очаква от една банка.

„Заплатите в ББР не биха могли да бъдат по-различни от тези в другите банки и темата за тях не е водеща и централна, а служи само да си направим известни заключения.

По-важният въпрос е как се управлява и как функционира ББР. Както и Георгиев спомена, темата със заплатите е важна, но не е основният акцент. За последната половин година активите на банката не просто не са се увеличили, а имаме спад от почти половин милиард лева. Сериозни спадове има в почти всички пера на банката“, каза Вучев.

„250 милиона лева спад на банката и паричните й средства показва декапитализация. Колеги, това не е всичко. Да погледнем дейността по същество – трябва да предостави кредити на бизнеса. 55 кредита за периода 25 май до ден днешен. На 5 август тази година, с решение на МС е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лв.

Всичко това е с аргумента, че ще бъде подкрепен бизнеса. Големият въпрос е къде са парите. Друго нещо – показва всичко това като информация колко голям е провалът на служебното правителство на Румен Радев и в частност на Кирил Петков.

Това, което ни притеснява е, че парите не отидоха в бизнеса. Не виждаме и допълнителна подкрепа за бизнеса. Нищо не се подкрепя от страна на държавата. Идва тежка зима“, допълни той.


Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024