Политика

Гешев: Води се война срещу Прокуратурата, сезираме международни институции

Гешев: Води се война срещу Прокуратурата, сезираме международни институции

php5ebewp_559x345

 

 

Води се война срещу Прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците и естествен резултат от това е бум на престъпността. Цената за това ще платят българските граждани, каза главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Съдебната палата.

 

 

Прокуратурата ще сезира български и европейски институции за безпрецедентния натиск, който МВР оказва над държавното обвинение по разследването за „Хемус“, обявиха от институцията.

 

 

„За първи път виждам такъв неправомерен натиск над редови прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие, медиите, или обикновен гражданин, чиято позиция не се харесва на някого. Чух, че Бойко Рашков е казал, че това е професионален конфликт. Не е това. Вероятно е незаконен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието.

 

 

Явно някои хора така възприемат основните европейски принципи и стандарти като върховенство на правото и разделение на властите. Няма да воюваме с никого, освен с престъпността“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

 

 

„Помня много конфликти между институциите, но те винаги са личностни. Те не трябва да се пренасят между институциите. Това ощетява обществото. Всеки има своите функции в наказателния процес“, допълни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

 

От Прокуратурата съобщиха, че ще сезират президента Румен Радев, председателя на Народното събрание, посланиците на европейските държави, САЩ и Великобритания, както и международни правни институции за „опит прокурори да бъдат склонявани да нарушат служебните си задължения“.

По-рано днес Софийска градска прокуратура обвини ГДБОП в „безпрецедентен натиск“ върху прокурори по разследването за парите от магистрала „Хемус“. От ГДБОП искали по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала „Хемус“ срещу показанията му за други замесени в схемата, съобщиха обвинители от СГП.

 

 

 

В отговор вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи и изрази съмнение, че тъй като тя не е реформирана, не би могла да изведе до успешен край делото за автомагистрала „Хемус“.

 

 

От СГП съобщиха, че е сезирана Софийската районна прокуратура. Там е започнало досъдебно производство за опит прокурори да бъдат склонявани да нарушават служебните си задължения.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024