Политика

Дават ви на НАП, ако теглите 10 хиляди лева от банката

Дават ви на НАП, ако теглите 10 хиляди лева от банката

big_big_screensh45

 

 

 

Големи промени ще има за бизнеса в България.

 

Ако някой иска да купи нещо на любовницата си, не може да го направи, защото плащането в брой ще е до 10 000 лева. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, който е и вероятният бъдещ финансов министър, предаде Flagman.bg.

 

 

 

Ако видим, че фирми, които всеки месец теглят по 15 000 лева или по 50 000 и тези средства стоят на каса, това дава сигнал, че там стават нерегламентирани плащания, добави той, а после уточни, че бизнесмените осигуряват работниците си на по-ниски доходи и дават остатъка от парите в плик, но това ще се окаже невъзможно.

 

 

„Продължаваме промяната“ настоява да се определи коефициент на зависимост между средната работна заплата и максималния осигурителен праг от 2.3 и той да се приложи още идната година, което ще го повиши с 450 лв. до 3450 лв. Това се разбра от интервю на Асен Василев пред Би Ти Ви, предаде Дневник.

 

 

Отново подчерта, че трета поредна година прагът остава 3 хил. лв., а в това време средната работна заплата се е повишила. Напомни позицията на политическата си формация, че предлаганият праг е най-ниският от въвеждането на максималния осигурителен доход и че предлаганото съотношение гарантира сигурност за 4 г. напред и яснота как ще се формира и занапред.

 

 

 

Посочи, че тази стъпка няма да увеличи сивия сектор, защото хората с доходи над 3 хил. лв. няма да започнат да ги укриват. Допълни, че при въвеждането на този коефициент допълнителните приходи ще са в рамките на 100 млн. лв. при 500 млн. лв. към края на ноември в резултат на по-добрата работа на приходната администрация и спирането на течове в държавата.

 

 

 

На този фон тези 100 млн. лв. не са някакъв огромен ресурс за много допълнителни политики, но правим това, защото е честно спрямо всички други. „Да не го направим, означава намаление на данъчната тежест при най-високите заплати – при растяща инфлация и ръст на средната заплата. Това означава намаляване на данъците за тази група“, обясни Василев.

 

 

 

Анализира, че вдигането на минималната работна заплата, което бе договорено при преговорите в бъдещата коалиция, също ще повлияе на бизнеса, който дава такива заплати и ще повиши разходите му. „Всички трябва да могат да носят еднаква тежест. И искаме като сигнал да изпратим това, че няма богата държава с ниски заплати. Ако някой инвеститор заради 50-100 лв. на месец на работник би напуснал страната, по-добре да не е в страната“, заключи Василев.

 

 

 

Ще има промяна в заплатите на директорите на държавни болници, като те ще бъдат обвързани с минималната, която се дава в здравното заведение, което ръководят. Ако най-ниската заплата на санитар е 1000 лв. например, то тогава шефът на болницата ще взема 10 000-15 000 лева. Ако иска заплата от 100 000 лева, ще трябва да даде 10 000 на санитаря, посочи Василев.

 

 

 

„Прие се да има много засилени глоби и криминализиране на плащането в плик. Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП”.

 

 

“Банките не подават такава информация в реално време към НАП. Искаме това да се случва в реално време и да се отреагира веднага. Ако видим, че има фирми, които всеки петък теглят по 50 хиляди лева, това дава ясен сигнал, че там стават нерегламентирани плащания. Там приехме ограничение, ако касата не излиза с 5 лв. да не се слага глоба. Да се увеличат ваучерите. Малките фирми може да не плащат кеш, а да плащат с ваучери”, каза той.

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024