Политика

ДБ удари от засада президента на консултациите

ДБ удари от засада президента на консултациите

 

big_xxdtytydi

 

 

Не толкова безобидно протече вторият за деня разговор на президента, който беше с представителите на „Демократична България“. Това бяха тримата й съпредседатели Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Радев посрещна и тях с добри думи: „С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни през последното десетилетие.“

 

 

Христо Иванов започна с това, че се надява този път да бъде излъчено правителство. „. Колкото и да изглежда труден процесът по сформиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как след това ще функционира“, констатира той. По думите му, бъдещото управление осигурява възможност не само да се сформира кабинет, но и да се поставят в карантина ГЕРБ и ДПС, които той определи като „носители на корупционния вирус“.

 

 

И посочи, че ще стане възможно да се рестартира правосъдната реформа и да започне модернизацията на страната. В същото време обаче подчерта: „Това ще бъде трудно заради изключително хетерогенния характер на мнозинството, което се формира, и ние трябва да сме наясно с това.“ И добави, че десните виждат като своя задача да удържат управлението „да не залитне в една или друга посока, защото рискът е малко по вляво да отиде“.

 

 

 

По-агресивен беше Атанас Атанасов, който обяви пред Радев, че е загрижен от промени в сектора за сигурност, извършени по време на служебните правителства, в резултат на които секторът е дебалансиран. „По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи, защото по време на борисовото управление секторът за сигурностбеше кадруван от хора удобни, които не разкриваха, а прикриваха злоупотребите. Но някои от назначенията според нас не бяха удачни“, обяви той. И даде дори конкретен пример в лицето на главния секретар на МВР.

 

 

 

Атанасов поиска тези въпроси да бъдат обсъдени с президента. И изброи предстоящи инициативи на ДБ в тази посока – на първо място, промени в прилагането на СРС, за да бъдат пресечени злоупотребите, като основната стъпка е да извади прокуратурата от кръга на институциите, които могат да ги използват.

 

 

 

Това хвана Радев неподготвен. „Приветствам вашата загриженост към сектор „Сигурност”. Да, има много проблеми, които да бъдат решавани. Аз съм далеч от мисълта тук, в тази обстановка, да правим кадрова оценка, и то персонална, на назначенията в структурите за сигурност“, отвърна той. И подчерта, че МВР е постигнало успехи в борбата с купения вот.

 

 

 

С това президентът се надяваше да приключи станалия внезапно труден разговор, но се намеси и Владислав Панев. „Правителството може би няма да извърши чак толкова радикални реформи, които всички ние искаме, поради различията между формациите, които го съставят“, скептично се произнесе той. Но все пак завърши на позитивната нотка, че са договорени достатъчно общи стъпки между преговарящите за управленската коалиция, за да се промени страната, ако се изпълнят.

 

 

 

След срещата Иванов обясни пред журналисти, че преговорният процес се е забавил, защото вчера сутринта в ДБ са получили приложенията към проектоспоразумението с ПП, засягащи отделните политики, а разглеждането им отнема време. И отрече, че става дума за проблем или различия. Той разказа, че предни ден десните лидери са провели среща с водачите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, на която е било обсъдено чернова на споразумението, по което в ДБ са имали само технологични бележки.

 

 

 

Иванов отново подчерта, че основната трудност е как ще функционира парламентарното мнозинство. Той призна, че четирите преговарящи формации нямат достатъчно депутати, за да променят конституцията. „Това, за което ние ще работим да има дебат, който да бъде в парламента структурно организиран и всеки да поеме отговорност около обективната политическа необходимост да се рестартира съдебната власт през тази година“, обяви неясно съпредседателят на ДБ.

 

segabg.com

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024