Политика

Депутатите се скараха за заплатите си, някои получавали 10 хил. лева месечно

Депутатите се скараха за заплатите си, някои получавали 10 хил. лева месечно

991-ratio-parlament

 

 

 

Как депутатите да получават заплатите си през настоящия мандат. Тази тема разгорещи страстите по време на заседанието на Временната комисия за изработване на Правилник за организацията на НС. От първата политическа сила – ПП предложиха възнагражденията на народните представители да се превеждат по банков път, а не на ръка.

 

 

Председателят на комисията Настимир Ананиев твърди, че в момента част от депутатите получавали над 10 хил.лева и по закон парите тъй или иначе трябвало да се превеждат на сметките им.

 

 

Получават ли депутати над 10 000 лв. заплата?

 

 

Причината да се повдигне темата бе предложение на председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. То гласи депутатите да получават заплатите си само по банков път, не и кеш, както в момента могат да предпочетат.

 

 

„Има доста голяма част от депутатите, които получават над 10 хил. лв. Това по закон няма как да се получава на ръка“, аргументира идеята председателя на комисията Настимир Ананиев от ПП. По думите му той и негови колеги видели, че има депутати, които вземали тази сума.

 

 

Остро възражение дойде от няколко страни. „Няма такива народни представители. Председателят на парламента не взема толкова“, каза Хамид Хамид от ДПС.

 

 

 

„Как сте гледали фишове на народни представители? Това е малко лична информация?!“, възкликна пък депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, а Петър Петров от „Възраждане“ поиска също да види посочената от Ананиев информация и попита откъде се е сдобил с нея.

 

 

 

„Ако направим кратък курс по математика, ще видите, че освен основно възнаграждение, като се добави от членуване в комисии, като се добави и процент за стаж. Хората, които имат 30-40 години стаж, вземат 30-40% над това. Утре ще представя на вас и на Гаджев една калкулация“, обясни Ананиев

 

 

 

Иван Димитров от ДБ обаче го контрира, че по този начин би се ограничило правото на възнаграждение на лицата, които нямат банкови сметки.

 

 

“Нямам банкова сметка и не искам банкова сметка, няма подзаконова или законова уредба, която ме задължи да си направя”, коментира депутатът от „Демократична България“.

 

 

Социалистът Филип Попов също изрази резерви за плащането по банков път. Христо Гаджев от ГЕРБ и Петър Петров от “Възраждане” от своя страна попитаха откъде Ананиев знае какви са заплатите на народните представители.

 

 

 

Хамид Хамид от ДПС, който е дългогодишен депутат, пък беше категоричен, че никой не получавал толкова големи суми.

 

 

 

Анна Александрова от ГЕРБ отсече, че не е необходимо да се въвежда задължителното изплащане на възнагражденията по банков път, тъй като така или иначе, ако те са по-високи от 10 хил., е задължително по закон да бъдат превеждани по сметка.

 

 

 

След дълъг дебат, предложението не беше прието и депутатите ще продължат да получават парите си на ръка.

 

 

 

Комисията прие депутат, на когото се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на НС или от заседание на комисия, да уведомява предварително председателя на парламента, съответно на комисията, в която участва.

 

 

Народен представител, на когото се налага да напусне заседанието, преди да е свършило, или да закъснее за заседание, уведомява дежурните секретари или ръководството на съответната комисия, предава БТА.

 

 

Флагман

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024