Здраве

Ежедневни навици, които изпиват енергията ни

Ежедневни навици, които изпиват енергията ни

 

1d5c09c39fd348598556f505744b9c28

 

 

Хроничното изтощение е един от подценяваните проблеми на съвременния живот.

 

 

 

Много от нас смятат, че е съвсем нормално да сме ментално или физически изтощени в края на деня, пише Актуално. Постоянно слушаме как да повишим енергийните си нива със здравословна диета, редовен сън, физически упражнения, но рядко се замисляме за ежедневните ни навици, които изпиват енергията ни.

 

 

 

Ето някои съвсем обичайни неща, които правим редовно и които лесно можем да променим:

 

 

 

Грешка 1 – Пропускате хранения

Често забравяте за обяда или си лягате без вечеря. Не може да разберете защо сте уморени, заради натоварената работа или защото сте пропуснали хранене.

Човешко тяло използва храната като гориво и “изключва” точно като телефона и колата, когато не са заредени. Възрастните трябва да се хранят на всеки 4-5 часа най-вече със здравословна храна – ядки, плодове, зеленчуци. Избягвайте захар и джънк фуд.

 

 

 

Грешка 2 – Гледате филми и предавания, които ви действат емоционално

Гледате ли новини или сериали в края на деня, за да релаксирате? За съжаление ефектът е обратен. Замислете се как ви карат да се чувствате. Ако сте емоционално изтощени от вълнуващ сериал или изнервени от новините, по-добре изключете телевизора. Правете дребни домакински неща, разхождайте се или си бъбрете с приятели.

Грешка 3 – Силно осветление

Меките, приглушени светлини изпращат сигнал на мозъка, че вечерта идва и е време за релакс. В отговор на топлата и мека светлина, за разлика от яркото осветление, мозъкът започва да произвежда мелатонин, хормон, който успокоява и казва на тялото, че е време за сън. Ако се излагате на синя светлина, която идва от телевизора и смартфона, има обратен ефект.

 

 

 

 

Грешка 4 – Отлагате дребни задължения и задачи

Дори и дребните задължения се натрупват и ви действат стресиращо. Всеки път като видите неплатена сметка на масата, имейл от приятел, който чака отговор с дни или неизмита чаша, е напомняне, че сте неорганизирани, разсеяни и т.н. Всички тези малки ангажименти и неприятни емоции се акумулират и ви действат изтощително. Вместо да отлагате задачите и да си повтаряте “Трябва да измия чиниите” или “Трябва да платя тока”, направете го веднага. Дори и този малък успех ще ви накара да се чувствате добре и да освободите съзнанието си от натрапчиви мисли. Ако не може да разчитате на паметта си, поставете си списък със задачи на хладилника и го поглеждайте често.

 

 

 

 

Грешка 5 – Правите дългосрочни планове

Да имате списък със задачи ви носи спокойствие и усещане за ред. В много случаи е и доста полезно. Но, ако правите планове за много време напред, това със сигурност ще ви изтощи и стресира. Вместо да живеете в настоящето и да се радвате на мига, вие непрестанно мислите за календара за следващата седмица и се опитвате да подредите задачите си. Не превръщайте планирането в спорт, защото това ще отнеме радостта от ежедневния ви живот. Вместо да менажирате целия си живот, планирайте само задължителните задачи.

 

 

 

Грешка 6 – Пиете кафе вечер

Няма да коментираме ползите и вредите от кафето. Но, когато пиете кафе, внимавайте за две неща – количеството и часа. Смята се, че приемането на повече от 400 мг кофеин на ден /3 чаши кафе или 5-6 чаши чай/ ви прави раздразнителни и неспокойни и увеличава риска от сърдечни болести. Освен това, приемайте кафе в първата половина на деня, защото кофеинът блокира аденозиновите рецептори в мозъка, които отговарят за съня. Ако пиете кафе вечер, се чувствате уморени, но не може да заспите. По-добре заменете следобедното кафе с чай, който съдържа по-малко кофеин, както и антиоксиданта Л-теанин, който има успокояващ и анти стрес ефект.

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023