ОБЩЕСТВО

Енергодружествата плашат със спиране на тока, ако има мораториум на цените

Енергодружествата плашат със спиране на тока, ако има мораториум на цените

Енергодружествата за мораториума: Токът може да спре

Снимка: архив

 

Последствията от наложения мораториум върху цената на електроенергията ще се изразяват „колапс на цялата електроенергийна мрежа“, който ще повлече със себе си цялата икономика на България. Това посочват в съобщение до медиите от електроразпределителните дружества и Електроенергиийният системен оператор. Компаниите в сектора призовават държавата да не прави социална политика с цената на тока, съобщава бТВ.

 

 

Те настояват за диалог с властта за преодоляване на кризата в сектора и предотвратява не евентуално спиране на електроснабдяването.

 

 

 

„Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност“, обясняват фирмите и ЕСО.

 

 

 

Причината за текущото състояние на всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар

 

 

В общата позиция, изпратена от ЧЕЗ се алармира, че дружествата са изправени пред липса на средства, с които да изпълняват задълженията и ремонтните си програми в навечерието на зимния сезон – и даже предизвикалите мораториума разчети на КЕВР за цените след 1 януари всъщност няма да повишат приходите им.

 

 

От ерепетата и ЕСО възразяват държавата да води социална политика през механизми за изкуствено задържане на цените на електроенергията.

 

 

Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика, смятат авторите на позицията.

 

 

Те изразяват надежда, че „чрез съвместни усилия и конструктивен диалог, ще намерим решение за справяне с кризата в сектора, недопускане на прекъсване на снабдяването и ефективна защита на енергийно уязвимите потребители“.

 

Гласове

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024