Политика

Зайкова: ЕК изпрати 43 забележки по Плана за възстановяване, а енергетиката е направена на кайма

Зайкова: ЕК изпрати 43 забележки по Плана за възстановяване, а енергетиката е направена на кайма

 

mika_zayka

 

 

 

България е на път да загуби голяма част от планираните за страната средства от европейския бюджет за възстановяване и устойчивост заради куп забележки. Лошата новина съобщи синдикалистът и бивш депутат от Има такъв народ Мика Зайкова пред БНТ тази вечер.

 

 

„Нали разчитахме на Плана за възстановяване и устойчивост, и ето – макар, че още властите мълчат, но аз ще кажа – вече дойдоха бележките по плана. Планът е с 43 забележки, а енергетиката е направена на кайма“, обяви Мика Зайкова.

 

„При тия цени на тока, при тая инфлация, как да оцелее българинът“, попита още тя в ефира на обществената медия.

 

Планът за възстановяване на България бе внесен от служебния вицепремиер Атанас Пеканов през октомври в Брюксел и е за реформи, политики и мерки за близо 13 милиарда лева. При одобрение, страната ни трябва да получи авансово плащане още в първите дни на новата година.

 

 

За сравнение, северната ни съседка Румъния внесе своя още в началото на лятото, а през юли шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен щедро го поощри с изключително висока оценка. Нейният е на стойност близо 30 милиарда евро.

 

 

Новата власт в лицето на Продължаваме промяната на Кирил Петков и Асен Василев, както и представители на ДБ и ИТН изразиха многократно съмнения, че може да се стигне до частичен отказ от страна на Брюксел. Самият План у нас бе ревизиран от служебния кабинет, след като стана ясно, че черновата, нарисувана от ГЕРБ, има съществени пропуски.

 

 

Думите на Зайкова за енергетиката и този ресор в обемния документ идват на фона на заявките на Пеканов преди 2 месеца, че той предвижда изграждането на нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ.

 

 

Отделно има средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лева, за да се влеят във въглищните райони Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024