Политика

Март или април ще е най-критичен за инфлацията в България

Март или април ще е най-критичен за инфлацията в България

 

phpsl77ge_559x345

 

 

Март или април ще са най-кризисни по отношение на инфлацията в България, но нивото от 5-6% не е притеснително, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Дарик радио.

 

 

Той даде „учебникарски“ съвет на хората – когато инфлацията тръгва нагоре, мнозина се ориентират към дългосрочни активи, стойността на които се вдига – злато, недвижимости, криптовалути.

 

 

Според вицепремиера ниво на минималната заплата от 700 лв. или 710 лв. през 2022 г. ще е разумно.

 

 

На въпрос дали има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги – 9% за ресторанти, книги, детски храни и памперси, Василев отговори, че крайният потребител не е усетил намаление на цените, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Но да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение, посочи той.

 

 

 

Според вицепремиера разумният дефицит в бюджета за 2022 г. е него между 3.5 млрд. лв. и 4.5 млрд. лв. и той ще бъде постигнат, а усилието на кабинета ще е да „бъде свит, доколкото може“.

Василев даде да се разбере, че позицията му за плоския данък е непроменена – той не трябва да се пипа.

 

 

 

„Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити“, каза Василев.

 

 

 

Финансовият министър е непреклонен в намерението си за редуциране на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, тъй като бюджетите няма да бъдат намалявани.

 

 

 

На 5 декември Василев обяви 15% съкращения на чиновниците в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите за правителство. Което означава, че те трябва да намалеят с около 30 000 души.

 

 

Финансовият министър подчерта, че една от първите битки, които е важно да спечели България през 2022 г., е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно.

 

 

 

„Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък“ посочи Асен Василев.

 

 

 

И допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат, и този проблем трябва да бъде изчистен.

 

 

 

Асен Василев бе категоричен, че управляващата коалиция между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е стабилна, като я сравни с квартетите, за които в класическата музика са написани най-много произведения, а в същото време нямат нужда от диригент.

 

 

 

„Това е достатъчно малко, за да е интересно и да дава гъвкавост на солистите и в същото време достатъчно голямо, за да е устойчиво и пълноценно“, каза Василев.

 

Дарик

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024