Политика

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

 

kiril-petkov-moratoriumat-varhu-cenata-na-toka-moje-da-padne-predi-mart-1

 

 

„Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви, заяви премиерът Кирил Петков в 120 минути.

 

 

 

Не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, идва новината, че парното на софиянци се вдига с 30 процента, а токът на всички с двуцифрено число, каза премиерът.

 

 

Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга, заяви още Петков.

Трябваше време за този анализ. Това, че ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но ни дава нужното време за този анализ. Затова го подкрепихме от парламентарната група коментира премиерът.

 

 

 

Парламентът трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, в която има членове с изтекъл мандат, отбеляза Петков.

 

 

 

Не соча с пръст, но казвам, че не е нормално точно в деня, когато се заклехме да се вдигнат цените коментира премиерът по отношение на регулатора.

 

 

 

„КЕВР е независим като орган, има много правомощия, които не изпълнява. Може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия, а не просто да е печат върху новата цена на тока, която му поискат. Надявам се да се сложат 40 одитора и те да си вършат работата“, допълни премиерът.

 

 

 

 

Проучват се и възможности за изкупуване на всички количества договорен азерски природен газ, който е с 60 процента по-евтин, готви се и програма за подпомагане на бизнеса за високите цени на електроенергията, заяви Кирил Петков.

 

 

 

Темата за скъпите ток и газ е обсъдена през почивните дни с ресорния енергиен министър и още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса, съобщи Петков.

 

 

 

По думите му помощта ще бъде процент от цената на електричеството и не е редно да е еднаква сума за всички, а да се въведе ясен модел за подпомагането.

 

 

 

„Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията“, каза Петков и допълни, че ще бъде въведен „под и таван“ и фирмите, които попадат между тях, че ще получат помощ.

 

 

 

На въпрос какво ще стори, ако главния прокурор Иван Гешев си подаде оставката доброволно, Кирил Петков отговори:

 

 

 

„Ако той направи тази стъпка, аз бих го поздравил, че е направил нещо отговорно за българската правосъдна система, защото ще ни спести време. Ето дори и Европейската комисия чака този момент, нашите външни партньори. Ще спести на всички хора и нас като парламентарни групи доста време, но това си е негово решение“.

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024