Политика

Нинова спира със заповед исканото от телекомите увеличение на цените

Нинова спира със заповед исканото от телекомите увеличение на цените

php58acbo_559x345

 

 

 

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова издава заповед, с която се забранява увеличението на цените на услугите на мобилните оператори.

 

 

 

Нинова съобщи за решението си на брифинг след среща с представители на граждански организации за защита на потребителите.

 

 

Проведената днес среща бе по повод обявеното увеличение на цените на услугите на телекомите. Във вторник стана ясно, че А1 и Теленор планират вдигане на цените с процента на инфлацията,а вчера това обявиха и от Vivacom.

 

 

Министърът на икономиката и индустрията акцентира, че КЗП се е произнесла по казуса и според комисията исканото увеличение представлява нелоялна търговска практика.

 

 

 

Нинова обясни, че мобилните оператори искат да увеличат цените два пъти – за 2020 и за 2021 г., накуп през януари и това да се отрази във февруарските фактури.

 

 

 

Тя бе категорична, че ако телекомите не се съобразяват със заповедта, която ще издаде, то министерството ще предприеме всички нужни действия – глоби, както и ще се обърне към съда, за да се приложи предварително изпълнение, чрез което да не се стигне до увеличение.

 

 

„От днес ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко – налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лв. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение т.е. да не се пристъпва към увеличение на цената“, каза още Нинова.

 

 

„Една от задачите е да извършим законови промени за защита на потребителите от всякакъв натиск. До ноември в КЗП са постъпили 21 000 жалби, това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси. Жалбите са срещу ЕРП-та, топлофикации, ВиК сектор, некачествени стоки“, каза още министърката.

 

 

От своя страна председателят на КЗП Димитър Маргаритов заяви, че за гражданите се получава нещо, за което те са информирани в последния момент преди празниците. По думите на Маргаритов, операторите се опитват да стигнат до злоупотреба.

 

„Изискахме становищата на операторите, анализирани са и диалог може да има, но трябва да се дава сметка за това, което е по закон”, добави Маргаритов.

 

 

Вицепремиерът заяви, че потребителите са най-уязвими, но и най-беззащитни.

 

 

Димитър Маргаритов пък е на мнение, че операторите се опитват да стигнат до злоупотреба.

 

 

Оф нюз, Фрог нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024