Политика

Основният обвиняем за насилието над протестиращи е уволнен от Бюрото за защита

Основният обвиняем за насилието над протестиращи е уволнен от Бюрото за защита

andon-andonov

 

 

 

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г., е уволнен от Бюрото за защита, пише Mediapool.

 

 

След като в миналия парламент бяха прожектирани кадрите от охранителните камери, запечатали бруталното насилие над протестиращите, се разбра, че Андонов е подслонен в Бюрото по защита, което по онова време беше на личното подчинение на главния прокурор Иван Гешев. След прехвърлянето на структурата към Министерството на правосъдието обаче Андонов е уволнен.

 

 

 

Андонов е назначен за служител в Бюрото по защита през февруари, когато вече е наказан дисциплинарно от МВР за насилието над протестиращите. През август 2020 г. му е наложена забрана за повишение за срок от 2 години.

 

 

Вътрешната проверка в МВР установява, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници. Андонов е обжалвал дисциплинарното си наказание, но съдът го потвърждава.

 

 

На 13 ноември 2020 г. прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура е готова с проверките за побоя и решава да образува наказателно дело за част от случаите на полицейско насилие върху протестиращите, пише още Mediapool, като цитира документи от прокуратурата, с които разполага.

 

 

Те показват, че прокурор Трифонова е съгласувала повдигането на обвинение срещу Андон Андонов. Съгласуването означава, че тя е била запозната с полицейското разследване по случая и е изразила писмено съгласие за повдигане на обвинение въз основа на събраните данни. За делото срещу полицаите се разбра едва след като в парламента бяха прожектирани шокиращите кадри.

 

 

И досега обаче Софийската районна прокуратура отказва да предостави информация за развитието по това дело и не е ясно защо година след повдигането на обвиненията, то още се протака, а не е внесено в съда.

 

 

 

„Към момента на преназначаването на А.А. в Бюрото по защита, той е отговарял на всички законови изисквания за заемане на длъжността. След привличането му в качеството му на обвиняем, служителят е отстранен от длъжност в Бюрото по защита“, обясниха от прокуратурата пред „Свободна Европа“ това лято.

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024