Политика

Петков в „Панорама“: Чадърите свършиха, следва лустрация на крадците

Петков в „Панорама“: Чадърите свършиха, следва лустрация на крадците

big_1284e

 

 

„Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е моята роля да чегъртам някой, нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец в България.

 

 

За мен е важна лустрация на крадците и това трябва да стане институционално. Не може да стане през институции, които това не им е работата.

 

 

Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да направи. Чадърите свършиха. По никакъв начин никой не може да се чувства защитен, независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър.“

 

 

Това заяви премиерът Кирил Петков за предаването „Панорама“ по БНТ.

 

 

 

„Имаме страшно много проблеми в различните сектори. Добре е, че има една приемственост от служебния кабинет. Има диалогичност, а и бившият министър-председател ми помага, тъй като е част от кабинета и сега. Миналият път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото се видяхме с предишния министър, предадоха ми кабинета и ми казаха да се оправям.“

 

 

„Не беше нормално да има такъв скок на цените още в първия ден на кабинета. Това не беше добър знак за мен. Мораториумът беше правилната стъпка“, подчерта премиерът.

 

 

„В нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да минават такива игрички и машинации. Тези хора обаче са умни и ще се научат и оттук нататък с тази правилна мотивация вярвам, че коалицията ще взима правилните решения“, увери той.

 

 

„Това, което ще поискам като министър-председател е внимателно да се обследва преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, примерно външни доставчици, друг тип контрагенти, които да са на завишени цени и същевременно с това да казваме – понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител. Това трябва да стане мярка, когато няма друга възможност. Този мораториум даде всъщност глътка въздух и време да направим анализа, който е необходим. Може би ще трябва да се вдигнат цените, но това не може да бъде първата стъпка. Първо трябва да видим пробойните“, заяви премиерът.

 

 

 

„Да, цените се качват, но моят първи въпрос е защо, след като имаме договор за по-евтин азерски газ, защо не го използваме този договор. И да видим как тази по-ниска цена с близо 50 процента би рефлектирала върху цената на парното? А ние веднага да качим цената на парното с 30 процента, това не е начинът, по който трябва да подхождаме оттук нататък. За съжаление на всички тези, които са използвали системата за кражба, бих казал директно, и се надяват, че винаги малкият потребител ще плати обяда, това време свърши“, заяви Петков.

 

 

 

„Прокуратурата трябва да започне да си върши работата. Не бива да има човек в тази държава да се чувства над закона, включително и аз“, заяви премиерът на страната. По думите му трябва да се пристъпи към съдебна реформа. Тя трябва да започне с отдръпването на Иван Гешев.

 

 

За първи път вкарваме друг подход в управлението. В моя политически кабинет ще има съветник, който, като дойдат докладите с милионите, които трябва да бъдат дадени на общините, той с още едни очи да прегледа тези доклади и ако има съмнение да отиде на място. Аз искам да видя, че парите на българските данъкоплатци се харчат оттук нататък все едно, че харчим собствените си пари“, подчерта той.

 

 

„Промяна за Столична община би била добра за града. Йорданка Фандъкова е дъги години кмет и не се справя. Има воля за промяна и тя е неизбежна“, смята Кирил Петков, пише Novini.bg.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024