Политика

Проверяват министъра на икономиката за плагиатство!

Проверяват министъра на икономиката за плагиатство!

 

5caaad54ee762e91c8961fcdd0ddc177

 

 

 

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

 

 

 

 

„Фабриката“ за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

 

 

 

Това е потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

 

 

 

 

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност.

 

 

 

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

 

 

 

 

За какво става дума? От 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

 

 

 

В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика – логично, но невярно. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила в кратък срок, няма право да обучава в направление „Икономика“.

 

 

 

 

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения. Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ.

 

 

 

 

Везиева уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре.

 

 

 

Да, но са двама – Венелин Терзиев и Марин Петков. Дребна работа, но дяволът е в детайлите. Не детайлно, а с лопатата са насипвани цели страници от доклади на министерства, служби и неправителствени организации в полза на докторантурата на Везиева.

 

 

 

Нейната разработка, както и тази на останалите трима – Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието. Последиците обикновено са неприятни.

 

 

 

Кирил Петков предава поста на съветника си Даниела Везиева

 

 

Настоящият служебен министър на икономиката и бивш съветник на Кирил Петков в битието му на министър – Даниела Везиева е родом от Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, с допълнителна квалификация „Контрол в публичния сектор“. В биографията й на сайта на Министерство на икономиката е отбелязано, че е доктор по икономика в НВУ „Васил Левски“ – гр. Велико Търново.

 

 

 

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г. От 2007г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.

 

 

 

Работила е като началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионален инспекторат по образование в Русе.

 

 

 

От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката. От май 2018 г. до март 2019 г. е била съветник в кабинета на председателя на Комисия за финансов надзор.

 

 

 

Заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантска дейност. От 18.05.2021 г. до 15.09.2021 г. е съветник към министъра на икономиката Кирил Петков.

 

 

Лупа бг

 

lupa.bg

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024