ОБЩЕСТВО

Разследващ журналист: Идва ново поколение в подземния свят, различно от старите босове

Разследващ журналист: Идва ново поколение в подземния свят, различно от старите босове

 

 

91edfdf80a114b6caabf301d47c36ae0

 

 

Новите заемат териториите от босовете на 90-те, които се оттеглят в Дубай и ЮАР, казва Надя Чолакова

 

 

Надя Чолакова е разследващ журналист и майстор на криминалния репортаж. Специализира разследваща журналистика в няколко големи европейски столици.

 

 

 

Текстовете ѝ за подземния свят са нестандартни и различни. В своите разследвания тя проследява българската мафия в контекста на международната престъпност.

 

 

 

 

Поредицата „Живей бързо“ започва да излиза от 2007 г. и до този момент от нея са издадени четири части в над 200 000 тираж. В най-новата книга „Живей бързо 5. Залезът на босовете“ Надя Чолакова описва краят на едно пожертвано поколение, което скача в престъпността. Поколение, в което героите стават антигерои, а идеалите се израждат.

 

 

 

Новината от последната седмица е, че премиерът Кирил Петков заговори за лустрация на бизнеса. Това може да разкрие истината за създателите на групировките. Всички знаят как са създадени. Добре е да се изчисти този преход, защото това е, което го направи толкова кървав“, коментира Чолакова в „120 минути“.

 

 

 

По думите ѝ „всичко живо от босовете, което не е предало богу дух заминава на топло по екзотични дестинации като Дубай и Доминиканската република“.

 

 

 

Идва новата смяна в престъпния свят, която не е толкова атрактивна. Залезът носи красота, тържественост, има величественост. Босовете наистина бяха трагични фигури, които бяха пожертвани“, каза Чолакова.

 

 

 

Всички са знаели, че са спуснати да извършат преразпределението на едни червени пари. Впоследствие те стават силни, започват да финансират всички партийни централи“, каза разследващият журналист.

Според нея „всяка власт подкрепя една групировка“: „Има легенда, че СИК са по-близки до червените. ВИС започват възхода си след „Виденовата зима“.

 

 

 

Според свидетелите, с които тя е говорила, „по времето на царя е било най-либерално“ за престъпните групировки.

 

 

 

Има теория, че Илия Павлов е върнал царя в България. Тогава казваха като жаргон „Този е министър на Васил Божков, тоя – на Илия Павлов“. Партитата на Илия Павлов приютяваха целия елит. Той беше като Великия Гетсби. Всички искат да се доближат до него. След това започва една спирала от дългове и краят е трагичен“, коментира Чолакова.

 

 

 

По думите ѝ повечето от старите босове като „Маджо и Маргините са легализирали своя бизнес и притежават хотели на „Слънчев бряг“. Децата на Таки пък следват в Дубай и са приближени към един от шейховете вя ОАЕ.

 

 

 

Сега идва друго поколение. При предишните имаше дисциплина, авторитет. Трябваше да бъдат видими фигури и фасада. Мето Илиенски казваше „Ние сме цаци за пържене в медиите“. До всеки от тях е имало по един генерал. Те също имат своите поколения“, казва Чолакова.

 

 

 

Според нея членовете на старите групировки са били своеобразни патриоти: „Те са им промивали мозъците, че се борят с чуждите мафии“.

 

 

 

 

Един от новите играчи в криминалния свят е Ради Ланчето. „В Люлин го помнят като добро дете. Започна да се развива през 2014 г., когато старите босове отиват в Дубай и ЮАР, заема освободената ниша. Прави организация с интегрирано разпространение и производство“, разказа Чолакова.

 

 

 

Укрива се до 2019 г., когато сам се предава заедно с още трима души. Пропяват срещу шефове на ГДБОП и тях ги хващат през 2020 г. После пак го пускат и той изчезва“, казва Чолакова.

 

 

 

По думите ѝ делото на Ланч1ето ще се точи с години, защото има над 40 обвиняеми, а мантрата „ние ги хващаме, те ги пускат“ ще продължи да действа, докато не се създаде синхрон между прокуратура и МВР.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024