Русия

Русия заплаши НАТО: Във ваш интерес е да оттеглите поканата за членство към Украйна

Русия заплаши НАТО: Във ваш интерес е да оттеглите поканата за членство към Украйна

 

rusia-zaplashi-nato-vav-vash-interes-e-da-otteglite-pokanata-za-chlenstvo-kam-ukraina-1

 

 

 

Руското министерство на външните работи настоя НАТО да оттегли „официално“ свое решение от 2008 година, отварящо вратата за присъединяване на Украйна и Грузия, на което Москва категорично се противопоставя, предаде AFP.

 

 

 

В интерес на европейската сигурност е необходимо официално да се отмени решението на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ от 2008 г., което отваря вратата за присъединяване на тези две държави, граничещи с Русия, се казва в позиция на ведомството. Руските власти настояха също НАТО да прекрати провеждането на военни учения близо до руската граница и призоваха за възобновяване на „редовен диалог“ по сигурността между Москва, Вашингтон и НАТО. Повече от месец западните държави обвиняват Русия, че е струпала десетки хиляди войници близо до украинската граница. Кремъл твърди, че отговоря на „провокации“.

 

 

 

Във вторник Джо Байдън и Владимир Путин разговаряха два часа, без да успеят напълно да намалят напрежението. По време на тази среща Путин поиска „правни гаранции“, изключващи възможността за присъединяване на Украйна към алианса. Той обвинява Запада, че не е изпълнил обещанията си от края на Студената война НАТО да не се разширява на Изток. Москва постоянно напомня, че има червени линии и подчертава, че Украйна се приближава опасно близо до тях като разполага военни дронове, като потвърждава амбицията си да се присъедини към НАТО и иска повече западни оръжия. Кремъл освен това осъжда възобновяването на дейността на НАТО в района на Черно море. Вашингтон и европейските държави многократно дадоха да се разбере, че украинско присъединяване към Северноатлантическия алианс не е на дневен ред, а това силно подразни Украйна.

Москва призовава страните от НАТО да вземат възможно най-сериозно темата за взаимните гаранции за сигурност, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от агенция ТАСС. Украйна каза, че Москва е отхвърлила серия от нейни предложения, включително за размяна на затворници, повторно отваряне на контролно-пропускателен пункт и разширяване на съвместен център за комуникация. „За съжаление всички инициативи от украинска страна бяха отхвърлени от Русия под измислени претексти“, се съобщава в изявление на украинска делегация в Тристранната контактна група, която включва и Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Русия съобщи, че късно вчера Киев е внесъл „абсолютно абсурдни“ предложения и го обвини, че само имитира преговори.

 

 

 

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви пред парламента в Киев, че е в ход подготовката на някаква форма на ескалация, която може да започне още през януари. “Нашата разузнавателна служба анализира всички сценарии, включително и най-лошите, и смята, че съществува вероятност от сериозна ескалация от страна на Русия. Най-вероятно е такава да се готви за края на януари“, каза Резников. По данни на американското разузнаване, Русия планира военна офанзива срещу Украйна в началото на 2022 година. Конфликтът между Русия и Украйна продължава от 2014 година, когато Кремъл анексира Крим и подкрепи сепаратистките движения в Източния регион Донбас. Международната общност не признава незаконната анексия на украинския полуостров Крим. Руският президент Владимир Путин иска от НАТО не само да се откаже от разширяване на изток, но и от двустранната военна помощ, която сериозно може да повиши отбранителния потенциал на Киев.

 

Факти бг

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024