СВЯТ

СЗО: Досега Омикрон е открит в 38 държави по света

СЗО: Досега Омикрон е открит в 38 държави по света

 

big_20d6

 

 

От понеделник Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани.

Новият вариант на коронавируса – Омикрон е открит в 38 държави по света. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него, съобщи Световната здравна организация.

 

 

„Ние виждаме нарастващ темп на растеж, виждаме все по-голям брой открити случаи на Омикрон“, заяви в петък техническият ръководител на СЗО за Covid-19 Мария ван Керхове, но отбеляза, че вариантът Делта все още е доминиращ на глобално ниво.

 

 

Ван Керхове подчерта, че все още е „твърде рано“ да се каже дали вариантът Омикрон причинява само лека инфекция, въпреки първоначалните доклади, че е така, допълва БНР.

 

 

„Всеки, който е заразен с вируса SARS-CoV-2, независимо от кой вариант, винаги ще започне с леко заболяване и може да спре с леко заболяване, като някои хора са асимптоматични, разбира се. Но може да отнеме известно време преди да има усложнение“, посочи тя.

 

 

Страните обаче въвеждат нови мерки в опит да спрат разпространението на новия вариант.

 

 

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният център по заразни и паразитни болести обаче работи усилено в тази посока. Това обясни в студиото на „Събуди се” по NOVA директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

 

 

„Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица”, допълни Христова. Тя посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

 

 

„Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена. Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова. Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България. „За Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко”, допълни директорът на НЦЗПБ.

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024