Политика

Синдикатите не са съгласни със съкращаването на 30 000 чиновници, плашат с протести

Синдикатите не са съгласни със съкращаването на 30 000 чиновници, плашат с протести

 

 

20190609_132332

 

 

Синдикатите предупредиха за протести на държавни служители, ако се стигне до 15% намаляване на администрацията.

 

 

Оптимизацията на заетите в държавната администрация с 15% бе договорено по време на преговорите между 4-те политически сили за коалиционно правителство. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев тези дни изчисли, че става дума за съкращаване на 30 000 служители до края на 2022 г.

 

 

„Искането на бившия финансов министър, който най-вероятно ще се върне в Министерството на финансите, ще увеличи шоково безработицата“, заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов след заседание на Съвета за тристранно сътрудничество днес.

 

 

Според него безработицата ще нарасне значително, защото 30 000 души в момента са една пета от общото равнище на безработните в България. „Ще има е протести на държавни служители, това ви го гарантирам“, заяви Костов.

 

 

Според другия профсъюз – КТ „Подкрепа“, в държавната администрация имало „тежък недостиг“ на кадри. За пример бе дадена Главна инспекция по труда, чиито 400 инспектори трябвало да проверяват 400 000 фирми дали спазват трудовото законодателство. „Спрете с популизма и да лъжете, че ще съкращавате администрацията – няма накъде. Иначе ще останем без държава“, призова Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

 

 

Работодателите обаче приветстват намеренията на новите управляващи за оптимизация на броя на чиновниците. Според АИКБ една трета от посочените 30 000 души са вече в пенсионна възраст и може да работят като консултанти, допълвайки пенсията си. Друга една трета е незает щат. „В действителност става въпрос за около 10 000 души ефективно заети. Даже и да са 30 000, в реалната икономиката има достатъчно работа“, коментира Васил Велев, председател на АИКБ. Той припомни, че всяка година пазарът на труда намалява с 45 000 души заради демографската криза, така че частният сектор с нетърпение очаква прилив на работна ръка.

 

 

 

Днешното заседание на тристранката бе свикано, за да се обсъди продължаването и през 2022 г. на облагането с по-ниска ставка 9% ДДС за ресторантьори, туроператори, книги, бебешки храни.

 

 

От Българска стопанска камара настояха по-ниската ставка ДДС да се въведе и за храни и безалкохолни напитки, за да се задържи нивото на инфлацията на поносими нива. Министерството на финансите вече е направило предварителни разчети по това предложение, отговори зам.-министър Людмила Петкова. Ефектът е в размер на 1.250 млрд. лв., което поставя въпроса как ще бъде компенсирана тази загуба в приходната част на бюджета, каза Петкова.

 

 

 

Синдикатите обаче се противопоставиха на увеличаването на стоки и услуги с диференциран ДДС. „Бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите! Нямаме против да бъде подпомаган, но не и по този начин“, заявиха от КНСБ. И предложиха вместо диференцирани ставки да се намали ДДС до 15% за всички стоки и услуги.

 

 

В добавка от КТ „Подкрепа“ поискаха корпоративния данък да бъде увеличен на 15% и така държавата да има повече средства за социални разходи и за мерки в подкрепа на сектори.

 

 

Работодателските организации настояха и през декември фирмите да получат компенсации за високите цени на електроенергията, която е и основната причина за високата инфлация в страната. „За октомври и ноември около 630 000 компании имаха право на помощ от 110 лева за мегават час. Това, което предлагат работодателите, е компенсацията за месец декември да бъде 190 лв., т.е. да бъде увеличен размерът ѝ, тъй като нараснаха цените на електроенергията“, посочи Васил Велев, председател на АИКБ.

 

 

Социалните партньори поискаха да бъдат запознати с бюджетната прогноза за 3-годишния период. Служебният социален министър Гълъб Донев отговори, че това ще стане, когато Министерството на финансите е готово.

 

Сега

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024