Политика

Скандал: Христо Терзийски разследван за участие в банда. Той: Не знам за проверка срещу мен

Скандал: Христо Терзийски разследван за участие в банда. Той: Не знам за проверка срещу мен

da4d7665bb81434a02ea286953373d03

 

 

Ръководители от националната полиция са били разследвани от „Вътрешна сигурност“ в МВР като организирана престъпна група в периода 2018-2020 година, съобщават от вътрешното министерство.

 

 

Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство през януари 2021 г., а сега „Вътрешна сигурност“ обжалва прокурорския акт.

 

 

Разследването е започнало по сигнали, че висши професионални ръководители в националната полиция и хора извън системата на МВР вършат престъпления. Използвани са СРС-та с разрешението на Специализирания наказателен съд. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

 

 

През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура с наличие на достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от полицията. Направено е искане за образуване на досъдебно производство.

 

 

По време на разследването през 2020 г. един от висшите служители на Главна дирекция „Националнн полиция“ е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР, пише в съобщението. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание.

 

 

На този профил отговаря единствено народният представител Христо Терзийски. Министърът, който е одобрил разследването на организираната престъпна група от „Вътрешна сигурност“ е колегата му от парламентарната група на ГЕРБ Младен Маринов, става ясно от данните, публикувани от МВР.

 

 

 

Според новото ръководство на „Вътрешна сигурност“, което обжалва постановлението за отказ, прокурорът не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.

 

 

„Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента във Вътрешна сигурност не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението“, пише в съобщението на МВР.

 

„От мои колеги разбрах, че МВР е публикувало съобщение, което вероятно касае проверка, извършена от „Вътрешна сигурност”. От така изготвеното съобщение виждам, че се касае за бивш ръководен служител на ГДНП във връзка с извършена проверка. Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка. Не знам за какво може да бъде водена такава проверка.

 

 

 

Не съм викан в Дирекция „Вътрешна сигурност”, за да бъдат правени с мен някакви проверки и да бъдат сваляни обяснения. Това съобщение на МВР е в продължаване и разпалване на започналата война между МВР и Прокуратурата. Такава война и такива битки могат да бъдат в полза само на бандитите”, обясни в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

 

 

„Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Дирекция „Вътрешна сигурност” е пряко подчинена на министъра, получава сигнали и ги разпределя по компетентност, което съм правил и аз през цялото време. Тази война между МВР и Прокуратурата ще доведе до ръст на престъпността”, коментира бившият силов министър Младен Маринов.

 

Нова тв, Лупа бг

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024