Политика

Словесна престрелка между ГЕРБ и Минеков в парламента

Словесна престрелка между ГЕРБ и Минеков в парламента

 

big_11

 

 

Когнитивен дисонанс – разминаване между самопредстава и действителност. Така депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син определи действията на културния министър проф. Велислав Минеков по казуса с редакцията на в. „Труд“.

 

 

 

„Аз съм журналист сигурно почти от толкова, колкото Вие сте скулптор. Но за пръв път виждам културен министър да се държи като полицай“, обяви Дилов от трибуната при изслушването на Минеков заради скандала с медията. 

 

 

И поиска Минеков да уточни какъв точно е Светослав Трайков – сътрудникът му, „запечатал“ редакцията.

 

 

 

 

„Може би всичко това не е проява на сблъсък между изпълнителна власт и медия, а е някакъв пърформанс. Вашият патрон г-н Радев, чийто културен аватар сте вие, вчера 2 пъти каза: „Ако трябваше да се разправяме с медиите, първо щяхме да подкараме „Пик“. Това са недопустими думи“, заяви Дилов.

 

 

 

По негово мнение трябва да се направи всичко възможно медиите да бъдат оставени да правят журналистика, докато това не противоречи на конституцията.

 

 

 

 

Кукувецът настоя да разбере от Минеков какви точно са неплатените режийни на „Труд“ и го „посъветва“ да се размени с МВР шефа Бойко Рашков.

 

 

 

„Този дисонанс ще трябва в продължение на 3 дни да бъде обясняван на Бойко Борисов, ще са нужни усилия“, отговори министърът в типичен негов стил на Дилов.

 

 

 

 

 

 

И попита риторично по повод искането НС да се свика извънредно още вчера заради затварянето на „Труд“, защо не са се предвиждали такива, когато са затваряни каналите TV7, BiT, когато са сваляни предавания на покойния Милен Цветков и карикатури на Чавдар Николов, когато са уволнявани журналисти като Анна Цолова, Миролюба Бенатова, Лили Маринкова и Цветков и пр.

 

 

Заради този му отговор Радомир Чолаков от ГЕРБ настоя Минеков да бъде изгонен от залата и да бъде прекратено изслушването му в пленарната зала.

 

 

 

Министърът обясни, че обжалването на главния редактор на вестник „Труд“ Петьо Блъсков в съда по спиране на производството е невалидно, защото съдът е отправил едномесечно предизвестие за прекратяване на договора, което е изтекло. А конкретната причина за сегашните действия на МК е преместването на НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство) и разширяване на състава му в сградата на ул. „Лъчезар Станчев“.

 

 

Минеков се закани да върне всичко откраднато от държавата по времето на ГЕРБ. „Новината обаче е, че днес си върнахме държавата, честито на всички“ и заплаши депутатите на Бойко Борисов: „Всичко ще си отиде на мястото. И вие ще си отидете там, където ви е мястото“. Той разкри, че е намерил „открадната“ база на морето, открадната сграда в центъра на София и откраднат автомобил, който бил върнат вече на МК, но не уточни за кои здания говори. Всичко се случило, по думите му, преди 7 години.

Снимки: Агнес Методиева

 

Лупа бг

 

lupa.bg

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024