Политика

75 лева добавка за всеки ваксиниран пенсионер над 65 години

75 лева добавка за всеки ваксиниран пенсионер над 65 години

 

phpfjne34_559x345

 

 

Добавка от 75 лв. ще получи всеки ваксиниран пенсионер над 65 г., съобщи премиерът Кирил Петков. 

Нова инициатива на правителството ще насърчи всички пенсионери да се ваксинират срещу COVID-19, обяви  министър-председателят.

 

 

Еднократната добавка ще получи всеки пенсионер, който вече има приключен цикъл на ваксинация от две плюс бустерна доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия.

 

 

Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза.

 

 

 

За ваксинираните с Янсен втората доза е бустерна и те също ще получат бонус, ако си я поставят в срока на програмата от 1 януари до края на юни, обясниха за OFFNews от здравното министерство.

Ваксинираните с Пфайзер и Модерна обаче, които се ваксинират за втори път в рамките на кампанията и трябва да чакат 6 месеца за бустер, няма да получат бонус, защото ваксинационният им цикъл не е завършен. Обмисля се обаче възможността за намаляване на времето между поставянето на втора и бустерна доза в съответствие с вече възприети европейски практики, подчерта премиерът. В ЕС се обмисля срокът между втора и бустерна доза с РНК ваксините да се съкрати на 6 месеца.

 

 

 

 

Личните лекари ще бъдат информирани за инициативата от Националната здравноосигурителна каса.
Премиерът Кирил Петков посочи стремежа на кабинета да насърчи максимален брой възрастни хора да се ваксинират. Министър-председателят изтъкна, че ако в близките два месеца се ваксинират около 300 000 пенсионери, това ще облекчи значително болниците с оглед на очакваната нова ковид вълна.

 

 

 

 

Наред с икономическия стимул за пенсионерите инициативата на правителството предвижда и провеждането на мащабна кампания, която да предостави на обществото информация от сериозни и авторитетни източници и да подпомогне колебаещите се да вземат решение.

 

 

Министър-председателят Кирил Петков беше категоричен, че ваксинацията е доброволна и всеки има отговорност към здравето си. Същевременно премиерът посочи и отговорността ни като общество за това да няма отново препълнени болници, огромни разходи за затворени бизнеси, липса на присъствено обучение за децата и превръщането на страната ни в ковид дестинация. Време е за запретнем ръкави и да направим България нормална европейска държава, заяви в заключение министър-председателят.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024