Анализи

Bild: Русия ще нападне Украйна на три етапа и ще окупира две трети от страната

Bild: Русия ще нападне Украйна на три етапа и ще окупира две трети от страната

 

big_ukraine-g3ef592214_1920

 

 

Светът сякаш живее във време, което твърде много напомня на събитията преди началото на Втората световна война.

Според западното разузнаване атаката на Русия срещу Украйна е планирана на три етапа в началото на 2022 г. с цел завземане на до две трети от украинската територия, включително Киев, пише германското издание Bild, цитирано от Агенция Фокус.

 

 

 

Според изданието, което е получило подробности за руските планове,от висш офицер „те са в чекмедже и Путин все още не е решил дали те ще бъдат изпълнени“.

Подробностите за възможна руска инвазия в Украйна, представени от Bild, се основават на оценки на няколко служители на НАТО и сигурността, които са успели да се запознаят с някои от възможните планове за руска атака.

Възможна атака през януари или февруари 2022 г

 

 

 

Според високопоставен източник, ако Путин даде заповед, руската армия ще започне „едновременно атака от Северен Крим през сепаратистките територии на изток и север“. Това е оценка както на НАТО, така и на украинското военно разузнаване. Така атаката може да се осъществи „в края на януари – началото на февруари“ – ако Украйна и НАТО не отговорят на исканията на Путин.

Други вътрешни лица от НАТО разглеждат атаката в три фази, като всяка фаза може да бъде и последна в операция, ако отговорът на Запада на инвазията доведе до преоценка на ситуацията.

 

 

Етап 1: Юг

В първата фаза ще бъде превзета Южна Украйна, „за да се осигурят доставките за Крим, а също и да бъде откъсната Украйна от морето и следователно от доставките“, каза служител по сигурността пред BILD.

Русия планира да използва десантните кораби, които бяха транспортирани от Балтийско море в региона през пролетта, „за транспортиране на танкове и войски от Крим до покрайнините на Одеса“, каза висш офицер от западното разузнаване.

 

 

Още по-конкретен беше друг високопоставен военен. Според него руските планове предвиждат десантна операция „източно от Одеса, между градовете Фонтанка и Коблево“. Руските войски „ще настъпят североизточно от града, след това ще завият наляво и ще настъпят в Приднестровието“. Тази атака щеше да обгради Одеса.

В същото време в района на Херсон по поречието на река Днепър ще се извършват „въздушни операции на специалните части“, които ще блокират мостове през най-важната река в страната и по този начин ще прекъснат доставките. „От началото ще има само артилерийски огън по укрепени украински позиции. Тогава украинските войски ще бъдат блокирани там и няма да могат да превземат мостовете зад тях.“

 

 

По същия начин руските бронирани части, отново с подкрепата на флота и авиацията, ще напредват на запад от окупирания Донбас в Източна Украйна, след което ще се разделят и ще настъпят, от една страна, към Запорожие (най-важният военен център в Южна Украйна) и по-нататък от другата страна ще се движат към Крим.

Ако това успее, цяла Южна Украйна ще бъде взета напълно под руски контрол, а Путин ще изгради коридор от Русия до границата на НАТО с Румъния.

 

 

 

Етап 2: Североизток
Паралелно с първата фаза на войната авиацията и балистичните ракети на Путин ще отслабят военните способности на Украйна в цялата страна.

Ако Кремъл прецени, че условията за това са изпълнени, руските бронирани части могат да преминат границата в районите на Луганск и Харков и да напреднат към големите градове Днепър и Полтава.

„На първо място, те ще обградят или обсадят градовете и ще спрат доставките на електричество, газ и храна. След няколко седмици руснаците могат да се прославят като спасители на цивилните, да нахлуят в капитулиращите градове и да „спасят“ украинското население от глад или смърт“, обяснява един от източнииците.

 

 

 

Етап 3: Киев

На третия етап армията на Кремъл ще атакува Киев от север. „Разбира се, това може да се случи в началото на война, ако обстоятелствата го налагат“, каза източникът пред Bild.

Стратезите на НАТО не са сигурни дали режимът на Лукашенко ще участва във военните действия от Беларус. Въпреки че наскоро диктаторът обяви това, то все още не е решено.

Ако Беларус е готова да бъде отправна точка за руски или дори беларуски атаки, това ще бъде планът на Русия да обгради и обсади Киев от североизток и северозапад.

Впоследствие руските войски ще напредват „приблизително до линията Коростен-Уман, за да прекъснат доставките от Западна Украйна. Тогава може да се очаква капитулацията на Киев, а оттам и на Украйна, под натиска на Запада“.

В резултат на подобен сценарий, за който Кремъл изглежда има планове, които сега са известни на западните разузнавателни служби, Русия ще окупира около две трети от сегашната територия на Украйна. Друг вътрешен човек каза: „Ако Русия нахлуе, пак ще има санкции. Тогава няма смисъл да спираме наполовина.“

 

 

 

Отстъпление на украинските войски

Междувременно военните имат негативно отношение към оценката на отбранителната способност на Украйна. Украинците ще се бият, но няма да могат да устоят на голямата руска офанзива“, каза висш служител пред Bild. „Ако не бъдат напълно унищожени“, украинските въоръжени сили ще се изтеглят в западната част на страната.

Друг служител е заявил пред германското издание: „Американските противотанкови ракети „Джевлин“ далеч не са достатъчни за всички руски танкове, а турските дронове „Байрактар“ са лесна плячка за руските военни самолети“.

 

 

За да се защити Украйна, тя незабавно ще се нуждае от модерни зенитни ракети „Пейтриът“ и противокорабни ракети „Харпун“.

Западен офицер по сигурността каза: „Съюзниците в момента преосмислят доставките на оръжия за Украйна. Но това решение не може да дойде от НАТО, а само от неговите суверенни членове.“

 

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023