Политика

Der Spiegel: Генерал от НАТО иска засилване на военното присъствие в България и Румъния заради „агресивната Русия“

Der Spiegel: Генерал от НАТО иска засилване на военното присъствие в България и Румъния заради „агресивната Русия“

screenshot13452
Генерал от НАТО призова за засилване на военното присъствие по източната граница на алианса на фона на напрежението между Русия и Украйна. Това означава повече военни в България и Румъния.

По информация на германското издание Der Spiegel американският генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, е предложил да се засили предното присъствие (Enhanced Forward Presence) в Естония, Латвия, Литва, България и Румъния. Става дума за конкретни предложения, според които контингентът у нас и в северната ни съседка да бъде увеличен с 1500 души.

 

 

Според германското издание подобен сигнал би отговорил на засиленото военно присъствие от страна на Москва по украинската граница. Разширяването на военното присъствие в България и Румъния би показало на Кремъл, че западът не гледа безучастно докато руският президент Владимир Путин разполага до 100 хил. военни с тежка техника и модерни ракетни системи в сърцето на Европа.

 

 

 

Американският генерал е категоричен – това не би било провокация, а уверение за всички партниращи си в алианса държави.

 

 

Информацията за тази молба на Уолтърс не е потвърдена официално от НАТО. Дипломати обаче твърдят, че това може би ще стане предмет на разговор при следващата среща на военните министри от държавите в алианса. Говорител на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг не отговори на конкретни въпроси на Der Spiegel, но категорично посочи, че алиансът ще остане „бдителен“ и ще предприеме „всички необходими стъпки, за да защити партньорите си от всяка заплаха“.

 

 

Руският президент Путин обяви преди дни, че иска да договори гаранции за сигурност със САЩ, за да разреши конфликта. Част от пакета, който Путин очевидно има предвид, е твърдото обещание, че НАТО няма да придвижва повече войски към Русия. Това е тъкмо обратното на предложението на американския генерал за засилване на военното присъствие на НАТО в Румъния и България.

 

 

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024