СВЯТ

Байдън към Зеленски: Няма да предприемем нищо без вас

Байдън към Зеленски: Няма да предприемем нищо без вас

 

baidan-kam-zelenski-nama-da-predpriemem-nishto-bez-vas-1

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта по време на телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Вашингтон ще взема решения относно партньорите само със знанието на последния, съобщи news.bg, позовавайки се на информация от Белият дом.

„Президентът Байдън подчерта, че Съединените щати, заедно със съюзници и партньори, се задължават да следват принципа „Няма да направим нищо за вас без вас“, се казва в съобщението.

Байдън също така потвърди подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

 

Разговорът им се случва два дни, след като Байдън проведе втори разговор само в рамките на месец с руския президент Владимир Путин на фона на напрежението между Киев и Москва. По границата между Украйна и Русия са разположени около 100 хиляди руски войници, припомня Ройтерс.

В „Туитър“ Зеленски написа, че това е бил първият му разговор с чуждестранен лидер през новата година и това показва специалните отношения с Вашингтон. Оценяваме непоколебимата подкрепа за Украйна, подчерта Зеленски в социалната мрежа и допълни, че е обсъдил с американския държавен глава и опазването на мира в Европа. Байдън освен това е изразил подкрепата на Вашингтон за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Байдън и Зеленски са обсъдили също предстоящата серия от дипломатически срещи в търсене на разрешаване на кризата. Предстои представители на Съединените щати и Русия да се срещнат в Женева на 9 и 10 януари, а след това ще има заседание на Съвета Русия-НАТО, както и среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

СВЯТ

More in СВЯТ

big_1f9d

Ракетни удари по Киев по време на визитата на Кирил Петков, има жертви

април 28, 2022
медведев-730x411

Медведев върна Германия към Втората световна война и я предупреди с „печален край“

април 28, 2022
екbig_1

ЕК плаши със съдебна процедура страните, които не прилагат санкциите срещу Русия

април 28, 2022
b33c2f93469b6d0dcc327eba803a3c5a

Путин заплаши с „мълниеносен отговор“ всяка намеса

април 27, 2022
РУСИЯphpwe62be_800x

Русия обяви при какви условия ще възобнови доставките на газ за България и Полша

април 27, 2022
патрушевbig_payimage-528122_1_dfd

Съветник на Путин обяви, че Украйна ще бъде разделена на няколко части

април 27, 2022