САЩ

Белият дом подкрепи нови санкции срещу Русия и Путин

Белият дом подкрепи нови санкции срещу Русия и Путин

 

big_67

 

 

Администрацията на президента на САЩ  Джо Байдън подкрепи нови антируски мерки, които могат лично да засегнат Владимир Путин, пише The Washington Post , позовавайки се на представител на Съвета за национална сигурност и документи, които попаднаха в него.

„Сенаторите от демократите в сряда ще разкрият нов пакет от санкции, ако руският президент Путин нахлуе в Украйна“, пише вестникът.

Разработката беше ръководена от ръководителя на комисията по външни работи на Сената Робърт Менендес.

Освен руския лидер, нови ограничения могат да засегнат и други високопоставени служители и военни, както и банките и достъпа до междубанковата разплащателна система SWIFT. Освен това сенаторите призоваха да се разгледат всички налични и подходящи мерки за противопоставяне на пускането на газопровода „Северен поток 2“.

Във Вашингтон многократно сме заявявали за подготовката на някои безпрецедентни санкции срещу Русия, които ще бъдат приложени, ако започне военен конфликт между Москва и Киев. За това говориха ицепрезидентът Камала Харис , държавният секретар Антъни Блинкен и неговият заместник Виктория Нуланд.

Западните медии и политици през последните месеци твърдят, че Москва е съсредоточила войски на границата с Украйна. Както посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, Русия придвижва въоръжени сили на територията си, но това не заплашва никого и не трябва да тревожи никого. Москва подчерта, че изявленията за руска агресия се използват като претекст за изграждане на контингент на НАТО в пограничните райони.

На свой ред външният министър Сергей Лавров отбеляза, че броят на западните инструктори се е увеличил в Донбас. Според него подобни действия могат да провокират украинските власти към военни авантюри, което създава пряка заплаха за сигурността на Русия.

Според официалния представител на Министерството на външните работи Мария Захарова, Киев е изпратил 125 хиляди войници и офицери в югоизточната част на страната, тоест половината от целия персонал на въоръжените сили на Украйна.

В същото време секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов заяви в началото на януари, че в Киев не е регистрирано голямо струпване на руски войски, за каквото пишат медиите в чужбина. Той подчерта, че военните следят ситуацията, но не виждат заплаха от открита агресия от Русия, пише ria.ru.

Превод: „Петел“

САЩ

More in САЩ

usa_ru

САЩ обещаха 20 млн. долара на Украйна, за да се справи с Русия и Беларус

декември 28, 2021
113_6

САЩ дават разузнавателна информация на Украйна срещу Русия

декември 25, 2021
5eae17a9cad1d8a1b884f4ded76b01dd

САЩ били готови за дипломация с Русия

декември 21, 2021
9012f0c93a044376bb8f841fbc3eb6bf

САЩ удължиха действието на закона „Магнитски“

декември 16, 2021
big_Tokyo2021

САЩ и Канада обявиха дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

декември 7, 2021
big_1505

Байдън обяви, че обмисля дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през следващата година

ноември 18, 2021