Политика

Кирил Петков: Има възможност да получаваме азерски газ

Кирил Петков: Има възможност да получаваме азерски газ

kiril-petkov-ima-vazmojnost-da-poluchavame-azerski-gaz-1

 

Има възможност да получаваме азерски газ. Това ще стане през съществуващата връзка при Неа Месемврия. Това обяви на брифинг Кирил Петков. Той даде да се разбере, че това е една от причините за смяна на борда на „Булгаргаз“.

 

 

„Уволнението на съществуващото управление на „Булгаргаз“ е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни в голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират за високите цени на газа“, посочи Петков.

 

 

„ Трябва да се види какъв процент идва от „Газпром“ и какъв от азерския газ и дали това е предопределило повишаването на цените“, допълни Кирил Петков.

Така премиерът обвини „Булгаргаз“ за високата цена на газа на пресконференция след извънредното правителствено заседание. По думите на Петков се очаква службите да повдигнат и обвинения. Премиерът поясни, че сегашните назначения в Борда на „Булгаргаз“ са временни, а постоянните ще станат факт след публични конкурси, които ще се проведат по най-прозрачния начин.

 

 

По темата за цените на електроенергията, Петков уточни, че фактурите за ток, които ще се получат през февруари месец, ще включат компенсациите за декември и януари месец. Те ще бъдат значително по-ниски.

 

 

 

Правителството на Кирил Петков опече бюджета за 2022 г. „Това е бюджет на инвестициите. 5,8% от БВП са предвидени за инвестиции. Дефицитът без ковид мерките ще е само 2,5%, а с тях е заложен до 4,1 на сто. Това означава, че изцяло се покриват инвестициите.

 

„Тази година ще инвестираме много категорично и сериозно, като вдигаме процента драстично и безпрецедентно. 8,2 милиарда в капиталови инвестиции!“, обяви Петков на брифинг в МС. 

 

 

От 1 април яслите и градините в страната стават безплатни, потвърди той. И заяви и увеличението на учителските заплати.

 

 

„Няма да има пенсионер под линията на бедност“, обеща премиерът.

 

От днес започва работна група за помощи за училища, болници и детски градини заради високите сметки на режийните разходи обяви още Петков.

 

 

И даде да се разбере, че ДАНС и прокуратурата вече се занимават с казуса с уличната лампа в София, договорена за над 6 хиляди лева. „Докато това не се спре“, няма как се справят общините.

 

 

На въпрос дали ЕС и НАТО натискат Българя за бързо приемане на Македония в Брюксел, Петков заяви, че подходът бил за бърз напредък на добросъседството за нова рамка. „Сега заложихме цели, а това колко бързо те ще бъдат постигнати, зависи и скоростта на напредъка“, каза премиерът.

 

 

Той призна, че в българския батальон, предвиден за отбрана в случай на военен конфликт между НАТО и Русия заради Украйна, ще има дефицити, които ще трябва да се запълнят от чужди (натовски – б.р.) сили.

 

Политика

More in Политика

petkov-rashkov

Бойко Рашков и отцепници от ИТН водят листите на ПП

август 14, 2022
1523445_copy

Гешев се намеси в знаково разследване срещу близък на Борисов

август 14, 2022
big_11

Костадинов: Държавата е завзета, овладяна, 100% контролирана от американските служби

август 13, 2022
big_2022com_6_

Петков: Огромна грешка направих

август 13, 2022
25549bd1d76d4167b121baaac7a54039

Енергийният министър Росен Христов: Всички да помислят какъв газ искат – скъп или евтин

август 12, 2022
komandosikreshtyashtiorlituitur

САЩ изпращат в Европа и България „Крещящи орли“ за първи път от 80 г.

август 12, 2022