ОБЩЕСТВО

Оптимизмът се изпари: Христова изнесе страшни данни за пораженията от Омикрон

Оптимизмът се изпари: Христова изнесе страшни данни за пораженията от Омикрон

 

big_28a5

 

 

Не бива да подценяваме Омикрон в никакъв случай. В началото тръгнахме с един оптимизъм, че той се проявява по-леко, че преминава с една хрема, но има и тежко болни с омикрон по болниците. Това коментира в ефира на Нова тв проф. Ива Христова.

 

 

„Към момента в страната имаме 52 доказани случая на Омикрон, като 7 от тях са в болница, а останалите се лекуват вкъщи. Сред тях има двама с две дози ваксина, направена преди повече от шест месеца. Сред заболелите има и четири деца, но най-много са болните между 45 и 65 години. Най-уязвими са хората с придружаващи заболявания”, коментира професорът.

 

 

„Повечето от засегнатите, които са настанени в болница са с двустранна бронхопневмония. Това, което трябва да се направи, е, който е ваксиниран, да направи и бустер, защото само две дози не са достатъчни. Няма човек, който да е починал от К19 с три дози ваксина”, категорична е тя.

 

 

„Не може да се каже колко точно ще бъде повишението и колко дълго ще се задържи. Данни от ЮАР показаха, че доста бързо задържащи се случаи на едно плато започват да спадат, но не сме сигурни при нашите условия как ще протече ситуацията. Очаквам увеличение на случаите на COVID-19 през следващите дни. Не е толкова важно обаче колко точно са те, а колко от заразените ще имат нужда от хоспитализация.”, каза още тя.

 

 

„Омикрон тръгна с много оптимизъм – за това как протича леко и как ще се разминем с хрема и болки в гърлото, но и нашите, и световните данни показаха, че има случаи с по-тежко протичане”, коментира Христова.

 

 

Тя е категорична, че ваксинираните до момента трябва да си поставят бустерна доза, защото вече е ясно, че имунитетът не издържа достатъчно на Омикрон.

 

 

Проф. Ива Христова коментира и дали всички участници в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента трябва да бъдат карантинирани като контактни, след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с положителен тест за COVID-19.

 

 

„Зависи от разстоянието на което са били присъстващите, но по въпросът за риска за заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е Делта или Омикрон. За Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени”, каза Ива Христова.

 

 

„Убедена съм че софийската РЗИ ще си свърши работата така, както е предвидено. Те ще направят проучване и ще решат дали всички са били контактни”, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Десислава Атанасова

Атанасова: Заради лекомислието и безотговорността на шефа на НС държавата е на автопилот

януари 11, 2022
big_payimage-516865

Куриоз: КСНС се свика по въпрос без опасност за националната сигурност, но може да доведе до такъв

януари 11, 2022
big_23-godishniat-denis-mustafa-kemal-al-gazzi-e-izdirvaniat-za-ubiistvoto-v-lulin-1

Издирваният за убийството на Илиян от Люлин кръстил Фейсбука си: Аз съм Бог

януари 11, 2022
59235539_303

Почна се: Кирил Петков мина под карантина. Ще го последват ли останалите от КСНС?

януари 11, 2022
big_2

Костадинов: Тестът ми за К-19 е отрицателен, утре протест ще има

януари 11, 2022
big_28a5

Христова: Не подценявайте Омикрон. И той води до усложнения и настаняване в болница

януари 11, 2022