Русия

Русия към САЩ: Късаме отношенията, ако санкционирате Путин

Русия към САЩ: Късаме отношенията, ако санкционирате Путин

big_MFC_Sp

 

От Русия обявиха, че всякакви санкции на САЩ, насочени лично към президента Владимир Путин, ще преминат границата и могат да доведат до „скъсване на отношенията“ между двете страни, предаде „Франс прес“.

 

 

Вчера сенатори от Демократическата партия на американския президент Джо Байдън заплашиха със сериозни последствия, ако Русия нахлуе в Украйна, включително санкции срещу Путин и руски банки, както и 500 млн. долара нова помощ в сферата на сигурността за Украйна.

 

 

„Въвеждането на санкции срещу държавен глава е пресичане на граница и е сравнимо със скъсване на отношенията“, изтъкна пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

 

САЩ и техните съюзници от НАТО проведоха преговори тази седмица с Русия за смекчаване на напрежението във връзка с Украйна, близо до която Москва е струпала десетки хиляди руски войници.

 

 

Два кръга от преговори, в Женева в понеделник и Брюксел в сряда, не доведоха до никакъв пробив.

 

 

Песков подчерта, че Кремъл гледал на американския проект за санкции „изключително негативно“, особено на фона на продължаващите „неуспешни“ преговори.

 

 

Той отбеляза, че обсъждането на санкции не е допринесло за създаването на „конструктивна атмосфера“.

 

 

За третия кръг от преговори най-големият орган за сигурност в света Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заседава във Виена днес. Там също не се очаква пробив.

 

 

 

Песков увери, че Русия нямала „липса на политическа воля“ за продължаване на срещите, но повтори, че Москва трябвало да види конкретни резултати.

 

 

Той добави, че Москва очаквала „конкретни“ писмени отговори на исканията за гаранции за сигурност на Русия през следващите дни.

 

 

Преговорите с високи залози идват на фона на опасенията от руска инвазия в прозападната ѝ съседка Украйна. Москва поиска широки отстъпки от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО, които от своя страна заплашиха със сериозни санкции за всякаква атака.

Русия

More in Русия

rusia-e-obkrajila-ukraina-s-voiski-ot-tri-strani-1

Русия обяви преди преговорите със САЩ, че няма да прави отстъпки

януари 9, 2022
big_3

Путин: Ако САЩ и НАТО откажат да предоставят гаранции за сигурност на Русия, отговорът ще дойде от военни експерти

януари 2, 2022
phpnu9nor_559x345

Предпразнично: Путин отмени годишния технически преглед на личните МПС

декември 31, 2021
phptl3vyi_559x345

Песков: Разширяването на НАТО на изток е въпрос на живот и смърт за Русия

декември 26, 2021
big_big_16ee_1_

Русия предупредително изстреля ракета Циркон!

декември 25, 2021
putin

Путин: Западът чука с оръжия на нашата врата

декември 23, 2021