Русия

Русия към САЩ: Късаме отношенията, ако санкционирате Путин

Русия към САЩ: Късаме отношенията, ако санкционирате Путин

big_MFC_Sp

 

От Русия обявиха, че всякакви санкции на САЩ, насочени лично към президента Владимир Путин, ще преминат границата и могат да доведат до „скъсване на отношенията“ между двете страни, предаде „Франс прес“.

 

 

Вчера сенатори от Демократическата партия на американския президент Джо Байдън заплашиха със сериозни последствия, ако Русия нахлуе в Украйна, включително санкции срещу Путин и руски банки, както и 500 млн. долара нова помощ в сферата на сигурността за Украйна.

 

 

„Въвеждането на санкции срещу държавен глава е пресичане на граница и е сравнимо със скъсване на отношенията“, изтъкна пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

 

САЩ и техните съюзници от НАТО проведоха преговори тази седмица с Русия за смекчаване на напрежението във връзка с Украйна, близо до която Москва е струпала десетки хиляди руски войници.

 

 

Два кръга от преговори, в Женева в понеделник и Брюксел в сряда, не доведоха до никакъв пробив.

 

 

Песков подчерта, че Кремъл гледал на американския проект за санкции „изключително негативно“, особено на фона на продължаващите „неуспешни“ преговори.

 

 

Той отбеляза, че обсъждането на санкции не е допринесло за създаването на „конструктивна атмосфера“.

 

 

За третия кръг от преговори най-големият орган за сигурност в света Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заседава във Виена днес. Там също не се очаква пробив.

 

 

 

Песков увери, че Русия нямала „липса на политическа воля“ за продължаване на срещите, но повтори, че Москва трябвало да види конкретни резултати.

 

 

Той добави, че Москва очаквала „конкретни“ писмени отговори на исканията за гаранции за сигурност на Русия през следващите дни.

 

 

Преговорите с високи залози идват на фона на опасенията от руска инвазия в прозападната ѝ съседка Украйна. Москва поиска широки отстъпки от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО, които от своя страна заплашиха със сериозни санкции за всякаква атака.

Русия

More in Русия

epa09312807 Russian President Vladimir Putin attends his annual Question and Answer live broadcasted call-in show in Moscow, Russia, 30 June 2021. During the live call-in session Russian President Vladimir Putin directly answers questions from Russia's citizens.  EPA/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„Мудис“: Русия е в дефолт за първи път от Ленин насам, но не е във фалит, хазната й е пълна

юни 28, 2022
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Твърденията за руски фалит „не са наш проблем“, обяви Кремъл

юни 27, 2022
сарматx220622063904-800x451.jpg.pagespeed.ic.Mu8ZVztzEa

Добре, всичко свърши! Путин съобщи, че съвременните системи С-500 започнаха да влизат във войските

юни 26, 2022
1010x570 (1)

Путин подписа нов указ, свързан със силната рубла – дали западът ще го приема, си е негов проблем

юни 22, 2022
putin-ruskata-ikonomika-ustoa-na-zapadnite-sankcii-1

Путин с програмна реч в Санкт Петербург: Русия никога няма да тръгне по пътя на самоизолацията

юни 19, 2022
1010x570

Путин подписа указ, с който решенията на Европейския съд по правата на човека вече не важат

юни 13, 2022