СВЯТ

Руснаци взеха под контрол летището в Алмати и стоварват още войници

Руснаци взеха под контрол летището в Алмати и стоварват още войници

 

almaty

 

 

Руски сили взеха под контрол летището в най-големия казахстански град Алмати, където 75 военнотранспортни самолета стоварват денонощно „миротворци“ от десантните войски. Говорителят на Министерството на отбраната в Москва ген. майор Игор Конашенков съобщи, че за целта са мобилизирани 70 самолета Ил-76 и 5 Ан-124.

 

 

Той  каза, че за командир на миротворческата операция в Казахстан е назначен ген. полковник Андрей Сердюков, който е герой на Русия след участието си в присъединяването на Крим през 2014 г. и е командвал руската операция в Сирия.

 

 

Сердюков е командир на въздушно десантните сили, които са ядро на контингента от няколко бивши съветски републики, обединени в Организацията на държавите за колективна сигурност. Конашенков обясни, че изпращаните в Казахстан войници имат реален боен опит и веднага пристъпват към изпълнение на задачите си.

 

 

„Всички военнослужещи от руския контингент са преминали специална подготовка и имат реален боен опит“, каза той. С руски транспортни самолети се превозват и войници от Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

 

 

Международната операция се оправдава с твърдение, че Казахстан е атакуван от „терористични банди“, наброяващи 20 000 души, и че там е задействано крило на „Ислямска държава“. Твърди се също, че метежът се ръководи от беглеца банкер Мухтар Аблязов, който бил откраднал 6 млрд. долара и е осъден задочно на доживотен затвор, докато се укрива във Франция.

 

 

 

Властите в страната обвиняват протестиращите граждани, че са разбили няколко магазина за оръжие, и затова президентът Токаев е издал заповед на полицията и армията „да стрелят на месо“. Вътрешното министерство съобщи, че до днес са задържани 3811 души, 26 са убити, а други 26 са ранени. Тези данни изглеждат силно занижени, защото още вчера се говореше за десетки убити и над хиляда ранени.

 

 

 

В телевизионно обръщение президентът изключи мирно разрешение на конфликта: „Екстремистите не свалят оръжие, продължават да извършват престъпления или да се подготвят за тях. Борбата с тях трябва да продължи докрай. Който не се предаде, ще бъде унищожен.“ Той отхвърли призивите за преговори с протестиращите. „Каква глупост. Какви преговори с престъпници и убийци?“, възмути се той.

 

 

Германия и Франция изразиха днес тревога от нарастващото насилие и призоваха към сдържаност властите в Казахстан и притеклите се на помощ чуждестранни сили.

 

Сега

СВЯТ

More in СВЯТ

big_21

САЩ се загрижиха за Казахстан и поискаха да разберат защо допусна в страната руски войски

януари 7, 2022
big_6573

Президентът на Казахстан с обръщение към народа: Няма да има преговори с терористи!

януари 7, 2022
senzacionna-novina-eto-zashto-djokovich-ne-se-vaksinira-1

Плъзна сензационна новина: Ето защо Джокович не се ваксинира

януари 6, 2022
phpddd0mj_559x345

Италия налага задължителна ваксинация за хората над 50 години

януари 6, 2022
a1a046dffd31d154a7ea19aaf81700bc

БЕЗ ПРЕЦЕДЕНТ: Австралия изгони Джокович и предизвика дипломатически скандал със Сърбия

януари 6, 2022
kazahstan-protest_1_

Казахстан поиска военна помощ от Русия и съюзниците от ОДКБ… СНИМКИ / НА ЖИВО

януари 5, 2022