СВЯТ

Руснаци взеха под контрол летището в Алмати и стоварват още войници

Руснаци взеха под контрол летището в Алмати и стоварват още войници

 

almaty

 

 

Руски сили взеха под контрол летището в най-големия казахстански град Алмати, където 75 военнотранспортни самолета стоварват денонощно „миротворци“ от десантните войски. Говорителят на Министерството на отбраната в Москва ген. майор Игор Конашенков съобщи, че за целта са мобилизирани 70 самолета Ил-76 и 5 Ан-124.

 

 

Той  каза, че за командир на миротворческата операция в Казахстан е назначен ген. полковник Андрей Сердюков, който е герой на Русия след участието си в присъединяването на Крим през 2014 г. и е командвал руската операция в Сирия.

 

 

Сердюков е командир на въздушно десантните сили, които са ядро на контингента от няколко бивши съветски републики, обединени в Организацията на държавите за колективна сигурност. Конашенков обясни, че изпращаните в Казахстан войници имат реален боен опит и веднага пристъпват към изпълнение на задачите си.

 

 

„Всички военнослужещи от руския контингент са преминали специална подготовка и имат реален боен опит“, каза той. С руски транспортни самолети се превозват и войници от Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

 

 

Международната операция се оправдава с твърдение, че Казахстан е атакуван от „терористични банди“, наброяващи 20 000 души, и че там е задействано крило на „Ислямска държава“. Твърди се също, че метежът се ръководи от беглеца банкер Мухтар Аблязов, който бил откраднал 6 млрд. долара и е осъден задочно на доживотен затвор, докато се укрива във Франция.

 

 

 

Властите в страната обвиняват протестиращите граждани, че са разбили няколко магазина за оръжие, и затова президентът Токаев е издал заповед на полицията и армията „да стрелят на месо“. Вътрешното министерство съобщи, че до днес са задържани 3811 души, 26 са убити, а други 26 са ранени. Тези данни изглеждат силно занижени, защото още вчера се говореше за десетки убити и над хиляда ранени.

 

 

 

В телевизионно обръщение президентът изключи мирно разрешение на конфликта: „Екстремистите не свалят оръжие, продължават да извършват престъпления или да се подготвят за тях. Борбата с тях трябва да продължи докрай. Който не се предаде, ще бъде унищожен.“ Той отхвърли призивите за преговори с протестиращите. „Каква глупост. Какви преговори с престъпници и убийци?“, възмути се той.

 

 

Германия и Франция изразиха днес тревога от нарастващото насилие и призоваха към сдържаност властите в Казахстан и притеклите се на помощ чуждестранни сили.

 

Сега

СВЯТ

More in СВЯТ

Сергей_Шойгу_4705898825285547954_1783646408938120235_big

Сергей Шойгу обяви докога ще продължи специалната военна операция

юли 5, 2022
113_0

Брюксел ни реже над 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване, съветва да теглим кредити за проектите ни

юли 4, 2022
хабек1654169639_3

Бумерангът от спирането на руския газ: Германия е пред режим на топлата вода и масови фалити

юли 4, 2022
sasedite-nama-da-stanem-pehota-na-nato-1

Съседите: Няма да станем „пехота на НАТО“, няма да влезем в конфликт с Русия

юли 2, 2022
big_0000000000

Поклон! На 101 години почина създателят на Чебурашка и крокодила Гена

юли 2, 2022
niama-zdravo-miasto-po-ratsete-mu-708

Няма здраво място по ръцете му! Ужасяваща СНИМКА на Горбачов изтече в мрежата

юли 2, 2022