Политика

Асен Василев: Фирмите да работят в събота и неделя, за да пестят ток

Асен Василев: Фирмите да работят в събота и неделя, за да пестят ток

 

big_6549

 

Финансовият министър Асен Василев посъветва индустрията да работи в събота и неделя, за да може „по-оптимално да използва енергията“. По думите му, ако работят събота и неделя и избягват най-пиковите дни в седмицата, ще спестят от високите енергийни цени, предаде БТВ, цитирана от glasove.com.

 

 

 

Бюджетът за годината ще бъде внесен до края на януари, като започва публично обсъждане в средата на месеца. Това заяви Василев.

 

 

 

 

„Той ще бъде със сравнително малко заложени политики, понеже не са готови министрите спрямо коалиционното споразумение“, обясни Василев.

Той коментира и актуализацията в средата на годината на новия бюджет.

 

 

 

„Няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Затова се взе решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие и после да има актуализация“, поясни финансовият министър.

Той обобщи, че 2021 г. завършваме с бюджетен дефицит от 3%, като има 7,9 милиарда по-високи приходи от приходите, реализирани през 2020 година.„

 

 

 

Според Василев дефицитът за тази година щеше да бъде по-висок, тъй като се очакваха приходи, които не се случиха.

 

 

 

„В момента начислената основа ще бъде близка до касовата такава. Приходната и разходна част за 2022 година се надяваме да се случи по планирания начин. Още по време на коалиционните разговори се взе решение да има актуализация на бюджета. Причината е, че няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Тази програма няма как да бъде и остойностена за този срок. Взе се решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие на 2022 година, след което да се направи актуализация на бюджета”, обясни министърът.

 

 

 

Асен Василев добави, че в момента правителството осъществява безпрецедентна програма за енергийно подпомагане.

 

 

 

„Общата стойност е милиард и половина, от които са разплатени поне 450 милиона лева. Подкрепата е за всички бизнеси, не само за ресторантьорите. Мерките по порграмата 60/40 също продължават. Започват се и секторни политики от ББР”, допълни той.

 

 

Във връзка с високите цени на природния газ и евентуални компенсации за небитовите потребители, министърът допълни, че такива не се обсъждат на този етап. „Помощ ще има обаче за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ”, обясни Василев. Министърът обърна внимание и на Плана за възстановяване. По думите му средата на януари ще бъде изготвена версия, която да работи еднакво добре както за Брюксел, така и за родната енергетика.

 

 

 

 

Василев добави още, че е разработена амбициозна програма за редица инфраструктурни обекти. „В програмата е включено изграждането на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, завършване на АМ „Струма” и „Черно море”, както и редица пътни отсечки. Общата стойност е над 12 милиарда лева, като идеята е програмата да бъде реализирана през следващите четири години”, обясни той.

 

 

 

Правителството предвижда изцяло нов модел на пенсионната система до 2030 година, допълни финансовият министър.

 

 

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024