Политика

Близо 300 000 души може да останат без розов сертификат

Близо 300 000 души може да останат без розов сертификат

 

php35dn0u_559x345

 

Близо 300 000 души ще останат без розов „зелен“ сертификат, ако се отмени документът за антитела. Това показва справка за издадените сертификати, предоставена на OFFNews от Министерството на здравеопазването.

Данните в таблицата са закръглени, тъй като се променят непрекъснато, уточниха от МЗ.

 

 

Каква е статистиката на издадените сертификати към днешна дата:

 

 

По-рано днес в кулоарите на Народното събрание министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова съобщи, че се обсъжда премахването на сертификата за антитела, и го нарече „спорна възможност“.

 

 

Тя обясни, че в Националния план на правителството е заложено синхронизиране на българския сертификат с европейския. Тази стъпка е заложена в т.нар. втора фаза от плана. В ЕС не се признава сертификатът за антитела и той важи само в България.

Мнението за сертификата за антитела на служебния министър Стойчо Кацаров също беше противоречиво. През октомври 2021 г. той заяви, че „антителата не доказват нищо“.

 

 

 

„Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал поради ниската достоверност на тестовете“, каза на брифинг той.

 

 

 

Месец по-късно „розовият сертификат“ вече беше напълно приемлив. Документът беше презентиран на пресконференция в здравното министерство от д-р Кацаров, а проф. Ива Христова и проф. Радка Аргирова разясниха при какви стойности на антителата ще се издава. Уточнено бе, че валидността му е 90 дни и ще важи само за страната.

 

 

 

Преди дни срещу сертификата за антитела се обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото издаването на такъв документ е грешка.

 

 

 

„От медицинска гледна точка издаването на зелен сертификат за наличие на антитела е грешка, два пъти съм предлагал да бъде отменен. Хората с такива сертификати не допринасят с нищо за предпазването на обществото“, каза експертът.

 

 

 

Твърд противник на българската „иновация“ е акад. Богдан Петрунов, който го нарече „абсурден“:

 

 

 

„Сертификатът за антитела е абсурден. Антителата, които определят дали сте здрав или болен, са индивидуални за всеки. За мен може да са 100 единици, а за вас може и да са 1000“, каза Петрунов, след като служебният екип на здравното министерство валидира този документ.

 

 

Днес в интервю за Нова телевизия съветникът на премиера по здравни въпроси проф. Радка Аргирова също се обяви за отмяната на този вид зелени сертификати: „Чисто българско произведение са сертификатите за антитела”, обясни тя.

 

 

 

Оф нюз

 

https://offnews.bg/zdrave/blizo-300-000-dushi-mozhe-da-ostanat-bez-rozov-sertifikat-768460.html

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024