Коментари

Боян Чуков: За 24 часа Казахстан се превърна в протекторат на Русия

Боян Чуков: За 24 часа Казахстан се превърна в протекторат на Русия

3a31a6218786acebf8993b24414e4c5c
За 24 часа Казахстан се превърна в протекторат на Русия. Руската армия контролира летища, уранови мини, нефтени находища, газокомпресорни станции, химически заводи, тръбопроводи и магистрали.
Казахстан бе типична африканска колония, чиито ресурси се експлоатираха от транснационални компании. Казахската икономика е 60% (според други източници 85%) износ на суровини. Кланът на Назърбаев редовно прибираше своя дял. Изнасяше пари в офшорки контролирани от САЩ и Великобритания.
Назърбаев се подиграваше с руснаците: ако имате пари заповядайте, а ако нямате не ми пречете да работя с тези, които имат. Според някои информирани източници на 6 януари 2022 г. Владимир Путин е разговарял лично с Назърбаев. Руснаците са предложили на своя „казахски приятел “ и на неговото семейство гаранции за сигурност срещу тотално напускане на политическата сцена в Казахстан.
Съветник на Назърбаев бе Тони Блеър. Трите национални стратегии на Казахстан са написани от британци.
На Рождество Христово (7 януари) Лукашенко заяви в църквата, че 2022 г. ще бъде много сложна. Беларус няма да може да се справи сама и ще се обедини с братските народи на Русия, Казахстан и Украйна. Вероятно събитията в Казахстан са прелюдия към Украйна.
Путин създава в ускорени темпове евразийско ядро от Русия, Беларус, Казахстан и Украйна. Приключиха плановете за Казахстански емират по идея на Ердоган (Назърбаев притежава имение в Турция) или за Казахстанско ханство по плановете на Назърбаев.
Влизането на руската армия в Казахстан има огромно геополитическо значение. Руснаците завладяха контрола над трасето на стратегическия китайски проект „Един пояс, един път“.
Ако Китай бе анексирал чрез икономически лостове Казахстан, то Пекин щеше да излезе директно на Каспийско море. След смъртта на Назърбаев това бе неизбежно. Путин контролира Таджикистан, Киргизия и Казахстан. Узбекистан няма излаз на море, което го прави зависим от своите съседи.
След отстраняването на Назърбаев вероятно ще дойде ред и на Алиев. Още едно последствие от събитията в Казахстан е, че бе сложен край на проекта „Велик Туран“, който е свидна рожба на турците. За Путин е все едно дали ще потърси сметка лично на Алиев за сваления руски хеликоптер по време на войната в Карабах и това, че азербайджанският президент нарече съвместния с Ердоган военен парад в Баку „Велика Отечествена война“, което за руснаците е гавра с понятието.
Или ще остави Илхам Алиев на персите, които да го вкарат в правия път. Диалогът между руснаци и перси се динамизира в последно време. Техеран и Пекин също се сближават.
Считам, че Байдън и Путин се разбраха за настоящите промени още миналата година през юни в Женева. Сега просто се играе театър за „запазване на лицето“ и за тези, които все още не са разбрали какво реално се е случило. Миналата година през месец ноември Rand-корпорация (най-мощния американски аналитичен център) „посъветва“ Вашингтон да се договори с Русия.
Руснаци и американци вече се договарят. Остава и нашите управляващи да осъзнаят какво точно се случва в геополитически план. Нито САЩ, нито Русия ще пропаднат както и Китай. Ще пропаднат тези, които няма да се адаптират бързо към новата реалност. Старата световна система се разпада пред очите ни!
Автор: Боян Чуков, фейсбук

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024