ОБЩЕСТВО

Важно! Обявиха нови срокове за карантината на болни и контактни с COVID у нас… ВИДЕО

Важно! Обявиха нови срокове за карантината на болни и контактни с COVID у нас… ВИДЕО

 

zdravnite-vlasti-obiaviaviha-dali-shte-948

 

Проведе се първото заседание на Националния пандемичен комитет във връзка с Омикрон и очакваната в световен мащаб нова вълна на COVID-19. Комитетът бе сформиран преди дни от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

 

 

Неговата задача е да анализира и координира дейностите по изпълнението и контрола на въведените в страната противоепидемични мерки. Той се оглавява от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава на комитета влизат представители на ръководството на здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

 

 

Здравните власти предлагат смекчаване на противоепидемичните мерки, които да станат факт още през следващата седмица.

 

 

„Новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10”, обясни зам.-министърът на здравеопазванет доц. Георги Йорданов.

 

 

 Той обясни още, че основният обсъден въпрос е бил този за ваксинирането.

„България остава на опашката в Европейския съюз по процент на ваксинация. 35,7 е процентът на ваксинирани у нас, без да бъдат включени децата. Отчитаме нежелание на обществото да се ваксиниран като цяло. Искаме да стигнем до 60 % ваксинирано население до края на месеца. Имаме голям брой ваксинирани в първите дни на годината, повечето от тях са хората над 65 години, привлечени от мярката на правителството”,добави зам.-министър.

 

 

 

 Припомняме, че държавата реши да създаде два пандемични комитета на фона на нарастващия брой области в тъмночервената зона и очакването Омикрон да бъде доминиращ у нас. На 4ти януари здравният министър професор Асена Сербезова инициира създаването на такъв само от експерти на Здравното министерство.

 

 

 

В четвъртък за пръв път се събра и  националният пандемичен комитет. Той обаче няма да бъде версия на Националния оперативен щаб, който познаваме от пандемията, тъй като съставът му е различен. В него има общо 23 представители на различни министерства. В него е и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Националният пандемичен комитет беше създаден със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

 

 

 

Глас нюз бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024