Политика

„Възраждане“ внесе проекторешение за закриване на американските военни бази у нас

„Възраждане“ внесе проекторешение за закриване на американските военни бази у нас

възражданеphpotzyjd_559x345

 

 

На фона на напрежението на границата между Русия и Украйна и последвалата реакция на НАТО и САЩ „Възраждане“ поиска закриване на американските бази в страната.

 

 

Става въпрос за четири обекта – учебен полигон Ново село, складови съоръжения в Айтос, военновъздушна база Безмер и военновъздушна база Граф Игнатиево.

 

 

Парламентарната група на Костадин Костадинов внесе проект за решение за прекратяването на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

 

В предложението се предвижда подписаното на 28 април 2006 г. споразумение за базите да бъде прекратено с едногодишно предизвестие по дипломатически път. Освен това Министерски съвет трябва в рамките на месец да изготви доклад за имуществените, трудовите, отбранителните и другите последици от споразумението, за разходите и приходите на страната, както и за общия брой на военните и цивилните лица, които са използвали базите.

 

 

Според Костадинов споразумението е сключено в ущърб на българските интереси и за базите не е плащан наем. Той ги определи като „унизителни окупационни бази“ и ги сравни с нахлуването на Османската империя и последвалото завладяване на България.

 

 

 

В типичния си стил той заяви, че „България не е избрала НАТО, България беше анексирана от НАТО„.

Той настоя за програма за модернизация и превъоръжаване на българската армия. По думите му това можело да се случи в рамките на една година.

 

 

Лидерът на „Възраждане“ заяви на брифинг в НС, че напрежение по източната граница на Украйна няма:

 

 

Украйна е просто един повод за нагнетяване на напрежение между Русия и САЩ„, смята той.

 

 

Костадинов стигна още по-далеч и заяви, че България не е спечелила нищо от това, че е подкрепила Украйна при анексирането на Крим през 2014 г.

 

 

Той заяви, че страната трябва да поддържа добри отношения с Русия и Украйна и да не бъде въвличана в конфликта по оста Москва-САЩ.

 

 

Ескалация в Украйна няма да има. Става въпрос за състезание кой е по-по-верен на американския ни брат… Някой се опитва да създава вътрешнополитическо напрежение и да плаши и без това не доста добре със здравето и психиката български народ, плашен вече две години, че ще умре от коронавирус„, твърди той.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024