Политика

Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ?

Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ?

 

16607347_303

 

 

Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ, потвърдиха източници на Lupa.bg от правителството. По информация на сайта това е вторият път, в който Брад Пит с очила получава оферта за поста.

 

 

Досегашният гуверньор Димитър Радев е в сериозно „просрочие“ за мандата си и трябва скоростно да бъде сменен, като гласуването предстои в Народното събрание. Въпреки че е фаворит, от ПП смятали за по-удачно да поканят силно стиснатия в бюджетно измерение бивш финансов министър.

 

 

Първото предложение към Дянков дошло през лятото именно от тандема Кирил Петков-Асен Василев. Тогава обаче той отказал, като се мотивирал, че заплатата му в Института за международна икономика „Питърсън“ в САЩ му е достатъчна.

 

 

Сега обаче е бил офертиран да получи и поста в БНБ, и разликата във финансово измерение от загубените от него за следващите години пари като месечни възнаграждения.

 

 

От 7 септември миналата година Дянков няма публикуван нито един анализ в страницата на „Питърсън“. През последните лета, откакто не е в активната политика, той смени общо 8 работни места, сред които Харвард, университет в Москва, Световната банка за развитие и Лондонското училище за икономика.

 

 

Името на Дянков е изненада за кулоарите на парламента, където обсъжданите варианти за гуверньор на БНБ до сега бяха три – с номинация на Валентин Михов, на досегашния управител Димитър Радев и евентуално на Любомир Каримански от ИТН. Каримански обаче оглави бюджетната комисия и евентуално може да получи пост в КФН.

 

 

Според „Труд“, евентуална кандидатура на Дянков от мнозинството на “Промяната” ще е сигурен знак за разминаване на Кирил Петков и Асен Василев с Румен Радев, който одобрявал работата на Димитър Радев в БНБ.

 

 

 

Депутати с многогодишен опит припомниха задочните спорове, които Дянков водеше с Европейската централна банка като министър на финансите.

 

 

И запитаха какъв би бил резултатът от преговорите с ЕЦБ за еврото, например.

 

 

Процедурата за поста все още не е стартирала в народното събрание, но предвид факта, че мандатът на Димитър Радев изтече още миналото лято, трябва да започне скоро. След избора, управителят на БНБ трябва да положи клетва пред парламента.

 

Лупа бг

lupa.bg

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024