СВЯТ

Две проучвания разкриха нещо твърде различно за Омикрон в сравнение с по-ранните варианти

Две проучвания разкриха нещо твърде различно за Омикрон в сравнение с по-ранните варианти

big_69

 

 

В Южна Африка установиха нещо важно за новия вариант на коронавируса.

 

 

Предварителните констатации от две южноафрикански клинични изпитвания показват, че вариантът на коронавируса „Омикрон“ има много по-високо ниво на „асимптоматично носене“ в сравнение с по-ранните варианти, което може да обясни защо се разпространи толкова бързо по целия свят, информира „Ройтерс“.

 

 

Проучванията, едно от които е проведено, когато инфекциите с „Омикрон“ нарастваха в Южна Африка миналия месец, а другото, което е събрало отново участници приблизително по същото време, установиха, че много по-голям брой хора са дали положителна проба за коронавируса, но не са показали симптоми в сравнение с предишни изпитвания.

 

 

В проучването Ubuntu, оценяващо ефикасността на ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Moderna при хора, живеещи с ХИВ, 31% от 230 участници, подложени на скрининг, са дали положителни проби, като всички 56 проби, налични за секвенционен анализ, е потвърдено, че са „Омикрон“.

 

 

„Това е в рязък контраст с нивото на позитивност преди „Омикрон“, който варираше от по-малко от 1% до 2,4%“, уточниха изследователите в изявление.

 

 

 

В подгрупа от проучването Sisonke, оценяващо ефикасността на ваксината срещу COVID-19 на американската корпорация Johnson & Johnson, средният дял на асимптоматично носене се е повишило до 16% през периода на „Омикрон“ от 2,6% по време на епидемиите от „Делта“ и „Бета“.

 

 

 

„Проучването Sisonke включваше 577 субекта, ваксинирани преди това,… с резултати, показващи висок процент на заразяване дори при онези, за които е известно, че са ваксинирани“, посочиха изследователите.

 

 

 

Те добавиха, че „по-високото ниво на асимптоматично носене вероятно е основен фактор за бързото и масово разпространение на варианта, дори сред популациите с високи предишни нива на коронавирусна инфекция“.

 

 

Южна Африка преживя скок на заразените с COVID-19 от края на ноември, около времето, когато нейните учени предупредиха света за „Омикрон“. Но оттогава новозаразенитеа намаляха, а ранните индикации са, че вълната е била белязана от по-малко сериозни заболявания от по-ранните вълни, пише news.bg.

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024