ОБЩЕСТВО

Ето ги новите мерки срещу Омикрон, МЗ сформира пандемичен комитет

Ето ги новите мерки срещу Омикрон, МЗ сформира пандемичен комитет

 

big_00000000000000090

 

 

Ясни са новите мерки срещу вируса.

 

 

От здравното министерство съобщиха, че министър проф. Асена Сербезова сформира ведомствен пандемичен комитет за координация и контрол на въведените противоепидемични мерки.

 

 

Комитетът ще бъде ръководен от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

 

 

Това стана ясно на работна среща в Министерството на здравеопазването, на която присъстваха здравният министър, заместник-министрите, доц. Ангел Кунчев и експерти, ангажирани с наблюдението на епидемичната обстановка.

 

 

След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология беше взето решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, в т.ч. с оглед разпространението на варианта Омикрон.

 

 

Доц. Кунчев подчерта, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на  противоепидемичните мерки.

 

 

Към настоящия момент не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване контрола по отношение влизащите в страната граждани, посочи главният държавен здравен инспектор.

 

 

Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната, като лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

 

 

Затягаме контрола за спазването на мерките в столицата, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 

Тя съобщи, че по-късно днес ще има заседание на Софийския оперативен щаб за борба с вируса, на което ще бъде обсъдена темата за разпространението на инфекцията. Фандъкова обяви, че общинските болници повишават готовността си за прием на пациенти. Столичният кмет изрази надежда да не бъдат затваряни училищата и детските градини в София, предаде Нова тв.

 

 

На този фон от Столичната Регионална здравна инспекция търсят доброволци в помощ на процеса по прилагане на противоепидемичните мерки и контрол на територията на София.

 

 

Те ще попълват Карти за епидемиологично проучване на заразно болен, ще събират данни на заразени и контактни лица, както и ще въвеждат данни в Регистъра,  който е част от Националната информационна система. СРЗИ ще им осигури електронен подпис за осъществяване на дейността.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024