СВЯТ

Казахстан поиска военна помощ от Русия и съюзниците от ОДКБ… СНИМКИ / НА ЖИВО

Казахстан поиска военна помощ от Русия и съюзниците от ОДКБ… СНИМКИ / НА ЖИВО

 

kazahstan-protest_1_

 

 

 

 

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска помощ от съюзниците в отбранителния съюз около Русия за потушаване на безредиците в страната, които той определи като „терористична заплаха“, съобщиха от Ройтерс.

 

 

Осем полицаи и членове на Националната гвардия са били убити по време на размириците в различни части на Казахстан, съобщава Tengrinews.kz, позовавайки се на вътрешното министерство на страната.
Уточнява се, че повече от 300 други служители на реда са били ранени.

 

 

 

 

Това бе втората телевизионна реч на Токаев в рамките на няколко часа, тъй като Централно-азиатската бивша съветска република е изправена пред най-тежките безредици от повече от десетилетие, първоначално предизвикани от покачването на цените на горивата.

 

 

 

По неговите думи, обучени от чужбина терористични банди, превземат сгради, инфраструктура и оръжия. Те са поели контрола над летището в най-големия град Алмати и пет самолета там, включително чуждестранни самолети, каза той.

 

 

 

„Това всъщност вече не е заплаха, това е подкопаване на целостта на държавата и най-важното – това е атака срещу нашите граждани, които ме молятза помощ“, каза Токаев.

 

 

 

„Алмати беше нападнат, разрушен, вандализиран, Жителите на Алмати станаха жертви на атаки на терористи и бандити, затова наше задължение е да предприемем всички възможни действия, за да защитим държавата си, обясни той.

 

 

При предоставянето на помощ на Казахстан чрез Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), Руската федерация може да използва руската част от КСОР на ОДКБ. Такива подробности разкри Telegram- каналът „По-рано от всички“.

 

 

 

 

Руската част от КСОР на ОДКБ включва 31-ва отделна гвардейска десантно-десантна бригада от Уляновск и 98- ма гвардейска въздушно-десантна дивизия от Иваново. Предвижда се също така помощ на Казахстан да бъде предоставена от въздушно-десантните сили, базирани в регионите Тула и Кострома .

 

 

По-рано ръководителят на комисията на руската Държавна дума по въпросите на ОНД Леонид Калашников призова да отговори на искането на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев за използване на помощ от ОДКБ. Той припомни, че организацията е създадена, за да гарантира безопасността на гражданите, живеещи в страните, участващи в договора.

 

 

 

 

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024